Miloduh – ljekoviti kućni duh

Miloduh izuzetno snažno djeluje protuvirusno i protubakterijski, pa je vrlo dobar izbor za jačanje imuniteta. U ovom smjeru radi se sve više istraživanja koja potvrđuju njegovo ljekovito djelovanje.

miloduhMiloduh, izop ili sipan (lat. Hyssopus officinalis) je biljka koja se u prošlosti često upotrebljavala, ali je danas njena upotreba podosta zapostavljena. Šteta, jer je ova biljka mnogostruko ljekovita. Kako mu i samo ime kaže, on je kao dobar kućni duh, donosi sreću tamo gdje nestane (pritom se misli na zdravlje).

Miloduh raste na suhim kamenjarima u blizini kadulje i vriska. Formira lijepi niski mirisni grmić intenzivno plavog cvijeta. Najzanimljivije kod miloduha je da spada u rijetke biljke koje blago podižu krvni tlak. Ugodan je za piće, ima aromatičan, osvježavajući okus sličan majčinoj dušici. Izuzetno snažno djeluje protuvirusno i protubakterijski, pa je vrlo dobar izbor za jačanje imuniteta. U ovom smjeru radi se sve više istraživanja koja potvrđuju njegovo ljekovito djelovanje, pogotovo na bakterije Staphylococcus aureus, Erwinia amylovora, Klebsiella spp., ali i na Candida gljivice.

miloduh1Izuzetno je koristan kod virusnih infekcija. Vrlo je snažan ekspektorans i mukolitik (pomaže nam izbaciti sekret), olakšava disanje, pa ćemo ga uspješno koristiti kao čaj kod bronhitisa, upala grla i kašlja. Osim na respiratorne, dobro djeluje i na trbušne viroze. Smiruje grčeve crijeva, smanjuje proljeve, jača želudac i crijeva, potiče znojenje i mokrenje.

S obzirom na to da ima nježni papreni okus, vrlo blago potiče na rad i čišćenje jetru i žuč.

Najsigurnije ga je koristiti kao čaj. U tu svrhu cvijet se bere u vrijeme cvatnje (cvate od lipnja do rujna). Jednu veliku žlicu suhog cvijeta i lista prelijemo sa šalicom kipuće vode. Poklopimo, pustimo da stoji 15 minuta, procijedimo i zasladimo medom od kadulje ili vriska. Tijekom dana treba popiti na gutljaje dvije ovako pripravljene šalice čaja.

miloduh2Miloduh je vrlo lako uzgojiti u vrtnom kamenjaru, a osim što je dekorativna biljka, izuzetno je i medonosna. Zato, ako nemate onaj predloženi med od vriska ili kadulje, razmislite o nabavi košnice pčela i svojem vlastitom medu od miloduha.

Napisala: Martina Bogdanić, fitoaromaterapeutkinja
Tekst je izvorno napisan za kolumnu Povratak prirodi Ri-telefax burza