Krvožilni sustav i ljekovito bilje

Krvožilni sustav je jedan on najbitnijih sustava u tijelu. A možda i najbitniji. Jer srce, glavni i središnji organ ovog sustava je samo jedno i ako nam ono počne pobolijevati možemo zanemariti sve ostale boljke i fokusirati se na njega.

Uz srce, krvožilni sustav čine arterije, vene i kapilare, tri vrste žila od kojih svaka ima svoje boljke. No koliko god tegobe s krvožilnim sustavom bile raširene i koliko god tradicionalna fitoterapija poznavala ljekovitih biljki za ove tegobe, trebamo jednom za svagda zapamtiti: ako koristimo lijekove za tretman srca ne smijemo koristiti i biljke za srce. krvožilni-glog

Biljna kemija iz ljekovite biljke u sukobu je s kemijskim djelovanjem lijeka na bojnom polju (jedinog nam) srca. Zato ćemo glog (Crataegus monogyna) koristiti samo ako ne pijemo lijekove.

Njega pripremamo kao infuz tako da 1 veliku žlicu cvjeta prelijemo s 1 šalicom kipuće vode, poklopimo, pustimo da stoji 15 min i popijemo. Glog jača srce, balansira njegov rad i umiruje ga. Zbog toga će nam biti posebno koristan kod slabosti srca, tahikardija (lupanja srca) i povišenog tlaka. Povišen krvni tlak najčešće znači i zadržavanje vode u organizmu.

Ako je tlak tek neznatno povišen i ne pijemo lijekove diuretike posegnut ćemo za kojim od biljnih diuretika. To može biti svima znana i omiljena kopriva (Urtica dioica), list maslačka (Taraxacum officinale), preslica (Equisetum arvense), zlatnica (Solidago virga – aurea), ivanjsko cvijeće (Galium verum).

krvožilni-preslica1

Ove biljke koriste se kao infuz tj prelijevanjem 1 velike žlice biljke s kipućom vodom i puste se poklopljeno hladiti. Dnevno je potrebno popiti 2-3 šalice ovako pripremljenog čaja. Koju ćemo biljku izabrati zavisi o drugim tegobama koje imamo jer bilje djeluje na cijelo tijelo pa sa svakom šalicom čaja imamo šanse ubiti dvije muhe jednim udarcem.

Ako imamo problema s osteoporozom izabrat ćemo preslicu koja će nam potpomoći ishranu kostiju. Ako imamo česte upale mjehura izabrat ćemo zlatnicu koja djeluje i antibakterijski, analgetično i diuretično. Zlatnicu nećemo piti ako imamo akutne upale bubrega jer će prejaka drenaža oslabit će ionako oslabljen organ. A ako imamo nisko željezo pokušat ćemo s koprivom.

krvožilni-ivanjsko cvijeće2Arterije su krvne žile koje vode krv od srca prema periferiji tijela.Ovapnjenje arterija (arterioskleroza) je sve češća i opasnija tegoba.Najčešće nastaje zbog povišenog kolesterola, starenja krvnih žila, izloženosti nikotinu i velikom stresu.

Jedini pravi način borbe protiv ove tegobe je potpuna promjena stila života za zaista dugi rok. To znači uvođenje svakodnevnog kretanja, prehrana sačinjena pretežno i svakodnevno od puno povrća (što je više moguće svježeg), izbacivanje zasićenih masnoća, šećera i nikotina.

Glavni problem kod ove vrste tegobe je što ovapnjenje žile postaju potpuno neelastične a time i nepodatne na širenje kada je potreba npr kada dođe do situacije povišenja krvnog tlaka. Zbog toga što su uske, pritisak u njima raste, tlak općenito jako raste a ako puknu (zavisno od mjesta) dolazi do srčanog udara, bubrežnih smetnji, vrlo loše cirkulacije (npr u nogama, odumiranje tkiva itd). krvožilni-medvjeđi luk

Ovdje nam može pomoći biljka medvjeđi luk (Allium ursinum). Ona se uspješno koristi u narodu za odvapnjenje krvnih žila u obliku tinkture. Kako ćete ju izraditi?

Mlado lišće medvjeđeg luka isijecite i njime napunite polovinu čiste tegle. Do vrha nalijte jaku rakiji, zatvorite i stavite na mjesec dana na sunce. Nakon mjesec dana procijedite. Preporuka je da se pije 30 kapi 3 x dn rastopljeno u pola čaše vode, uz napomenu da se osjeti miris češnjaka koji izlazi kroz kožu. Ovdje je vrlo bitno da jako dobro poznajete medvjeđi luk ili ga kupite na tržnici kod prodavača koji vrlo dobro pregledavaju svaki list. Zamjena s otrovnim mrazovcem može biti kobna.

Vene su krvne žile koje vode krv od periferije prema srcu. Tanje su od arterija, imaju rastezljive stijenke i zaliske. Kada vene i zalisci omlohave i izgube funkciju krv slabo cirkulira, krvne žile se rastežu i nastaju proširene vene. Osim što su estetski problem, proširene vene su i vrlo ozbiljan zdravstveni problem jer u njima mogu nastati trombovi. Ako oni nastanu, otkinu se i zaglave u nekoj od žila mozga može doći do moždanog udara.

krvožilni-divlji kestenTradicionalna fitoterapija tu preporučuje tinkturu od divljeg kestena (Aesculus hippocastanum) koja djeluje na tonus krvnih žila, smanjuje njihovu propusnost i djeluje protuupalno. Radimo ju tako da svježe sjemenje divljeg kestena (zajedno sa smeđom ovojnicom) isjeckamo, napunimo njime čistu teglicu do pola i do vrha nalijemo jaku domaću rakiju. Zatvorimo, stavimo na sunce na 4 tjedna i procijedimo. Preporuka je da se pije 30 kapi 3 x dnevno rastopljeno u pola čaše vode.

Divlji kesten je onaj koji raste po parkovima, naziva se divlji zato što nije za jelo. Onaj koji raste po šumama (doduše na divlje) koristi za jelo i naziva se pitomi kesten. Problem je u tome što će divlji kesten najčešće biti zasađen u parkovima i pored prometnica. Naravno da ne možete sakupljati te plodove. Potražite neka mala napuštena mjesta u kojima nema prometa, često će kesten biti zasađen na mjestu nekadašnjeg centra sela, trga ili crkve.

krvožilni-imelaI treće, zadnje, neopasne ali estetski nepoželjne su popucale kapilare. Kako su one male krvne žile, njihovu elastičnost možete pokušati vratiti tinkturom od divljeg kestena. No najbitniji faktor koji utječe na njih je mikrocirkulacija. Tradicionalna fitoterapija za nju preporučuje upotrebu čaja od lista koprive (Urtica dioica) ili imele (Viscum album).

Obije biljke djeluju na mikrocirkulaciju cijelog tijela, dižu imunitet i čiste krv. Svakodnevna šalica čaja jedne od tih biljaka na vrlo dug period može ojačati stijenke kapilara i polagano ih povesti na put saniranja tegobe.

Bez obzira koju tegobu krvožilnog sustava imali morate se bez odlaganja uhvatiti u koštac s pretilošću (ako ju imate), potpunom promjenom stila života (svakodnevno šećite 1 h, upišite se u planinare), promjenom prehrane (jer nešto očito ne valja ako tijelo posustaje), izbacite alkohol i nikotin pokušajte stres svesti na minimum.

Kako je danas stres postao dio svakodnevice, za početak izbacite onaj dio stresa koji vam je sigurno nepotreban. Pokušajte ugasiti televiziju na 15 dana. Ne šalim se, ovako mala stvar može u drugoj boji obojiti dan. Vrijeme koje biste proveli pred televizijom zamijenite knjigom i obaveznom šetnjom po prirodi. Pokušajte 15 dana u komadu i cijelo vaše tijelo ali i vaš krvožilni sustav disat će drugačije.

Autorica: Martina Bogdanić, fitoaromaterapeutkinja
Članak je u originalu objavljen u novinama 24SATA kao dio stalne kolumne “Priroda liječi”