Gdje naći vjerodostojnu fotografiju ljekovite biljke?

Članak će odgovoriti na pitanje kako korak po korak iz svoga doma preko interneta doći do  vjerodostojnog botaničkog podatka kako izgleda neka ljekovita biljka kojoj znate samo ime. stolisnik

Često me pitate kako da prepoznate neku biljku. Pri tome mi šaljete opširne opise mailovima ili mi ih opisujete na telefon. Vrlo je teško (i potpuno nesmotreno) davati mišljenje o tome o kojoj bi se biljci moglo raditi na temelju nečijeg subjektivnog opisa riječima.

Ponekada mi šaljete fotografije na mail ili na facebook i tražite me detekciju. I ono zna biti dosta nezahvalno. Neke fotografije su mutne, slikane pod “čudnim” kutevima, nerealnih boja, ponekada uslikate samo određene dijelove biljke ili je fotografija bez naznake veličine biljke. Znate da i sami ponekad ispadnete na fotografijama tako da sami sebe ne možete prepoznati, kako li je tek s biljem.

U potrazi za biljkom uvijek možete ugooglati naziv biljke i potražiti njezinu sliku na netu. Ali svatko kome padne na pamet može postaviti sliku na net, nazvati ju kako želi bez posebne naznake podvrste ili neke druge odrednice. To pogotovo vrijedi za domaće nazive ( npr “čičak”) ali i kod latinskih imena biljaka ima svakojakih slika. Pogotovo je to bitno ako tražite ljekovite biljke, a vama izbaci cijeli niz ukrasnih kultivara. Za “Achillea millefolium” ćete dobiti slike stolisnika u svim mogućim kričavim bojama gdje kultivari (iako ponekad bili i bijelih ali zato velikih i raskošnih cvjetova) nemaju ljekovita svojstva divljeg stolisnika.

Pa gdje onda naći relevantnu „fotografsku potvrdu“ kako zapravo izgleda neka biljka? U Hrvatskoj jedino relevantno mjesto na netu gdje možete dobiti taj podatak je Flora Croatica Databaze. To je velik projekt Botaničkog zavoda Prirodoslovno-matematičkog fakulteta gdje mahom profesionalni botaničari (njih 100-tinjak) radi na obradi podataka naše samonikle flore: gdje točno što raste, koja točno podvrsta, kako izgleda.. Velik dio baze sa stručnim podacima nije otvoren za javnost ali je fotografska dokumentacija otvorena, brojna i vrlo kvalitetna.

Ovaj zahtjevan projekt traje već godinama i sigurno će trajati još neko vrijeme. Ako nema slike neke biljke koju tražite znači da još nije došla na red za obradu.

Dakle ponavljam: ovo je jedino mjesto u Republici Hrvatskoj gdje možete dobiti službenu, relevantnu potvrdu kako izgleda zapravo neka samonikla biljka

Do baze dolazite tako da u tražilicu upišete http://hirc.botanic.hr/fcd/

Nakon toga otvori vam se ovakva početna tablica za pretraživanje:

Daleko najjednostavniji način da dobijete podatak o nekoj biljci je da u red gdje piše “narodno ime” upišete * (zvjezdica) *ime * (zvjezdica), npr: *stolisnik*:

Nakon toga naravno stisnete gumb “započni pretragu”

Primjetiti ćete da je puno vrsta tog stolisnika. Ako nemate ideju koji je zapravo onaj ljekoviti stolisnik vi pogledajte biljku kojoj u hrvatskom nazivlju stoji “običan”  ili na latinskom “officinalis” (što znači ljekovit) jer su to najčešće ljekovite starinske vrste divljeg bilja…. Kliknite na jedan od linkova.

I na kraju kada vam se otvori ekran sa fotografijama ( malo skrolajte ekran uvijek na dole) klikom na fotografiju odaberete sliku koju želite otvoriti, povećajte ju i doooobro promotrite….

Na svakoj fotografiji postoji mali toolbar koji služi za povećanje i izoštravanje fotografije pa možete preko njega pogledati i one najsitnije dijelove biljke:

stolisnik