Buča, tikva, bundeva, ljekovita za tegobe prostate

Zdravo je jesti sezonski, a sada u vrijeme jeseni savršeno je vrijeme za jela od tikvi, bundeva. Ima ih preko 800 bučavrsta, rastu po cijelom svijetu, spominju se u skoro svim svetim spisima, cijelu ljudsku povijest smatrane su ljekovitom biljkom i izuzetno vrijedim prehrambenim artiklom. 

Bundeve su vrlo ukusne ali i jako zdrave, prepune su minerala, vitamina ( A, C, D, i B kompleks) i elementima u tragovima ( kalcij, kalij, selen, fosfor). Bundeva čisti i liječi probavni trakt, djeluje smirujuće i poboljšava pamćenje, podiže opći imunitet, čisti i jača kožu, djeluje na balans ženskih hormona ( ima folne kiseline). U isto je vrijeme i blagi diuretik i niskokalorična hrana pa je pogodna za kure mršavljenja.

Osim fantastičnih jestivih delicija (koje preporučujem pogotovo od bundeve trukinje, tublek) kod bundeve posebnu pažnju zaslužuje ljekovita koštica. Sirove koštice (samo osušene, ali ne i zasoljene) trebaju jesti muškarci koji imaju problema s prostatom. Ako je moguće treba pojesti i onu potkožicu ispod ljuske, svaki dan 2 šake dnevno. Ovo je mnogim muškarcima pomoglo uz pijenje čaja od koprive da se skinu s tableta.

bundeva2 Mnogi ljudi žele tome doskočiti tako da samo koriste u prehrani bučino ulje, ali to nije to i neće pomoći iz više razloga. Prvo potkožicu i vlaknaste dijelove sjemenke nećete konzumirati ako koristite samo ulje, drugo najvjerojatnije ćete kupiti toploprešano ulje. U praksi to znači ako vam je ulje malo gadno na okus, nagorko i jako, najvjerojatnije imate hladnoprešano ulje ( 1 dcl košta oko 80 kn). No i tu imate samo ulje, ne i druge ljekovite dijelove koštice bitne za tegobe prostate. Hladnoprešano ulje buče ne smije se pri prešanju zagrijavati na više od 40 stupnjeva a sadrži cijeli niz vitamina pogotovo vit E, ali i A, A1, B6, C, D, E te minerale K , Mg, P, Ca, Fe, Mn, Se i Zn kao i oblije nezasićenih masnih kiselina.
Ako vam je ulje ukusno, miomirisno, miriši na pržene koštice od bundeve onda imate toploprešano ulje ( 1 litra cca 80-100 kn). Ovo ulje radi se tako da se koštice bundeve zagriju na suncokretovom ulju, preprže i nakon toga iscijede. U takvom ulju je bar 20% suncokretovog ulja ali i nedostaje velik dio nezasićenih masnih kiselina. U odnosu na hladnoprešano sadrži samo 60% nezasićenih masnih kiselina koje su se izgubile zagrijavanjem ulja te je smanjen udio minerala i vitamina. No još i takvo toploprešano ulje je itekako zdrava i poželjna namirnica na gurmanskom stolu no nažalost neprimjereno za ikakav tretman tegoba prostate. bundeva3
Još jedan podatak: bitno je imati na umu da velika količina ulja koja je u sjemenkama pri njihovom svakodnevnom konzumiranju može kod šećeraša podignuti šećer. To reguliramo tako da nam je ostatak prehrane tokom dana dijetalan.

Dakle, muškarci: kupiti koštice koje su sušene a nisu okovane sa soli i polako grickati svaki dan! Zima je ionako duga!

buča