Vrkuta (Alchemilla vulgaris) – biljka za žene

Autorica: Martina Bogdanić, fitoaromaterapeut

Biljka za žene, biljka za one žene koje žele postati majke


Botanički podaci:
Biljka: Alchemilla vulgaris
Ljekarnički naziv: Herba Alchemillae
Porodica: Rosaceae

Drugi nazivi: Gospin plašt, virak, Božja plahtica, rosnik (zbog rose koja se nakuplja na udubinama listova)

Na kraju teksta pogledajte video o vrkuti / ospinom plaštu gdje Martina Bogdanić na livadi berući bilje govori o vrkuti. 

Stanište i rasprostranjenost: vrkuta je vrlo rasprostranjena biljka, posebno voli veću nadmorsku visinu (planinske i brdske livade Velebita i Gorskog kotra) iako je nalazimo i na kontinentu. Voli vlažnija staništa, često je na rubovima livada u poluhladu, na poljima, travnjacima, šumskim čistinama.

Opis: vrkuta je zelena trajnica visoka 10-40 cm (zavisno od podvrste, ali i zemlje i vlage). Listovi su na dugim peteljkama više okrugli ali “krpasto” razdijeljeni na 7-11 režnjeva (uvjetno rečeno sličan obliku sljeza, pogledati sliku) s nazubljenim rubom. “Režnjevi” tvore oblik harmonike i blago su ljevkasto udubljeni, u centralnoj udubini, a na nazubljenim rubovima lista skuplja se rosa (od te rose u srednjem su vijeku alkemičari pokušavali napraviti zlato i eliksir života, od tuda i latinski naziv). Vrkuta cvate od svibnja do kolovoza (zavisno od tla, vlage, nadmorske visine). Cvat je žutozelen ili zelen na vrhu cvatnih stapki (koje po sebi imaju manje listiće), a sastoji se od rahlih nakupina majušnih neuglednih cvjetića. Cvijet i biljka nemaju neki posebno izražen miris (recimo da je “travnat”), okus se prelijeva od trpke do ugodno nježne “uljasto-travnate” nijanse.
Srodne vrste: postoji jako puno srodnih vrsta vrkute, koje se međusobno vrlo teško razlikuju, ali su sve ljekovite. Alchemilla alpina je srebrna vrkuta koje u Hrvatskoj gotovo da i nema (većinom raste u Alpama), a kod nas je zaštićena. Najočitija razlika “obične” i srebrnolisne vrkute su srebrnasto dlakavi listovi s donje strane.

Sastav i aktivne tvari: razne mineralne i organske tvari, 6-12 % tanina, eterično ulje, flavonoidi, puno vitamina C, gorke tvari, lecitin, fitosterol, razne kiseline (među kojima prednjači salicilna kis.), agrimonin, levigatin, pedunkulagin, saponini, smola.

Berba: bere se u doba cvatnje (svibanj-kolovoz) list i stapke s cvatom. To je trajnica kojoj se korijen ne koristi u ljekovite svrhe, prema tome nemojte ga čupati. List se može sakupljati i nakon cvatnje, ali onda nema toliku ljekovitu moć sinergije aktivnih tvari, iako tada ima povišenu razinu tanina pa se ciljano može brati (proljev).

Djelovanje i uporaba: ovo je izrazito taninska biljka, koja se kroz stoljeća koristila u prvom redu kao biljka za rane (obične rane, zagnojenja, čireve ili kod vađenja zuba). Snažnoga je protuupalnoga učinka za sve ženske bolesti (pogotovo vezane uz maternicu) te razne vrste krvarenja. Većinom se pripremala kao čaj (vrlo rijetko kao prašak). Zbog obilja tanina koristi se i kod rijetke stolice (pogotovo ako je krvava). Djeluje kao regulator hormona, a potiče rast progesterona.

Upozorenje: obilje tanina ima svoje prednosti, ali i mane. Osobe koje imaju komplikacija sa žuči, želucem ili jetrom trebaju jako paziti na dozu koju uzimaju (šalica čaja takvim ljudima može pasti kao “težak kamen” na želudac, ali to isto čini i jetri). Naravno trudnice i dojilje trebaju je uzimati u kontroliranim dozama, oprez je potreban i kod ljudi koji uzimaju sredstva protiv zgrušavanja krvi (srčani bolesnici i tlakaši, pogotovo ako su na Maravinu). Vrkuta može, kod vrlo osjetljivih ljudi, pretjerano stegnuti stolicu (u tu se svrhu vrlo često koristi kod proljeva u male djece). Kako djeluje na mišiće maternice (iako se najčešće koristi baš za te namjene) uvelike prekomjerna doza, može izazvati neželjene posljedice u vidu osjećaja “stegnutosti”, pritiska genitalnih organa.

Načini primjene: vrkuta je vrlo ljekovita biljka, pogotovo je vrlo ljekovita za cijeli niz ženskih problema. Danas se većinom koristi kao infuz, rjeđe kao tinktura, prašak ili ekstrakt (on se najviše koristi kod pripreme ljekovitih biljnih vaginaleta).

Biljka za žene: stoljećima se vrkuta uspješno koristila za poteškoće vezane uz menopauzu, menstruacijske probleme (regulira mjesečnicu, uravnotežuje hormone, pogotovo djeluje kod prevelikih krvarenja i bolnih menstruacija), olakšava porod, djeluje kao pomoć (oralna primjena, ali i vaginalno ispiranje) kod raznih vrsta iscjedaka i bijeloga pranja. Njena najveća primjena je u “davanju tonusa” “preslaboj” maternici (jača stjenku maternice). Tako na neki način (uvjetno rečeno) “štiti” od pobačaja i olakšava porod. U tu svrhu koriste je žene koje su imale spontane pobačaje, “nisku” maternicu ili “nisko nose”. Iako se danas vrkuta ne istražuje puno (niti približno dovoljno s obzirom na učinke koje joj pripisuje tradicionalna medicina), neka novija istraživanja govore u prilog tome da vrkuta djeluje povoljno i kod oboljenja kojima su uzrok virusi. Ako to povežemo s njenom tradicionalnom upotrebom kod oboljenja maternice (snažno regenerira i tonizira), ali i vrlo učinkovitog djelovanja na rane, dolazimo do toga da je ovu biljku kao potrebnu pripomoć korisno koristiti kod oboljenja kojima je uzrok HPV. U tu svrhu vrlo je uputno kombinirati je s konopljikom (Vitex agnus castus), ali tada se obavezno morate konzultirati s fitoaromaterapeutom, jer iako ova kombinacija vrlo snažno djeluje na imunitet genitalnog područja, isto tako snažno djeluje i na hormone (a to nije područje gdje si želite sami prepisivati terapiju).
Njena duža upotreba (kombinirana s drugim biljnim preparatima) nikako neće odmoći, ali će vrlo moguće pomoći podignuti “imunitet” tretiranoga područja. Novija istraživanja također potvrđuju njeno antibiotsko, protubakterijsko i protugljivično djelovanje. Cijeli spektar njenoga djelovanja još nije do kraja otkriven, ali vjerujem da će nas ova biljke koja “čini čuda protiv neplodnosti” još u mnogome iznenaditi. Tako su npr. japanski znanstvenici otkrili da tvar agrimonin, koju sadrži vrkuta, zaustavlja rast raka dojke. Općenito vrkuta je biljka broj jedan koje se trebamo sjetiti kod gljivičnih, bakterijskih i virusnih upala tijela, a pogotovo genitalnoga područja, kod pms-a, mioma, hormonalnih poremećaja, tegoba s menopauzom, menstrualnih bolova i prejake menstruacije, “slabe” i “bolesne”, “ispadajuće” maternice, a učinit će i pozitivan pomak kod endometrioze. Ovo je zaista predragocjena biljka za zdravlje žene. I za kraj nešto možda interesantno: vrkuta je stoljećima bila tajno sredstvo za dugotrajno mršavljenje.

Osnovni recept za pripremu čaja/infuza od herbe vrkute:
Za one osjetljive (želudac, jetra, žuč):
1 malu žlicu biljke preliti s 1 šalicom kipuće vode, poklopiti i pustiti da odstoji pola sata. Potom procijediti, podgrijati po potrebi, zasladiti medom ako se baš mora piti slatko i popiti NA GUTLJAJE. Uvijek raditi svjež infuz (ne piti onaj od jučer!). Tijekom dana popiti 2-3 tople šalice ovako napravljenoga čaja.

Uobičajeni recept:
1 jušna žlica herbe na dva decilitra kipuće vode, ostaviti da odstoji poklopljeno pola sata-sat, procijediti i popiti na gutljaje. Popiti 2-3 šalice ovako napravljenoga čaja tijekom dana, uvijek spravljati svjež od toga dana (ne piti od jučer!).

Recept za one koji su se odvažili na dulju kuru i one koji imaju većih disbalansa u tijelu:
2 velike žlice herbe preliti s 1 l kipuće vode (vodu ostavite prije da vrije par – 10 min), poklopljeno ostaviti da odstoji 1-2 h. Potom procijediti, podgrijati ako je potreba, zasladiti medom ako se baš želi (iako je u principu bolje ne) i popiti tijekom dana na gutljaje. Ako vam ostane čaja od prethodnog dana, njega ne pijte, nego ga upotrijebite za vaginalno ispiranje, u kupkama, kao tonik i komprese za masažu tijela, lica i vlasišta (pogledati gore pod svojstva).

U različitim zemljama i pod različitim smjerovima travarstva razvile su se drugačije predodžbe i sugestije oko razdoblja uzimanja vrkute. Ja osobno smatram da ju je potrebno piti tijekom cijeloga ciklusa (osim kada se radi o iznimno disbalansiranoj hormonalnoj slici, kada treba uzimati individualno prepisanu terapiju vrkute i drugoga bilja, a koja zavisi od slučaja do slučaja). Neki smjerovi sugeriraju upotrebu samo tijekom druge polovine ciklusa. Vi (ako se ne želite konzultirati s nekim od fitoaromaterapeuta) učinite kako osjećate da je bolje i s čime se bolje osjećate. Vrkuta nema nekih velikih kontraindikacija (pogledati pod Upozorenja) i općenito se smatra vrlo sigurnom biljkom. Dakle, ako ne učini neki jako veliki pomak u pozitivnom smjeru, nećete niti učiniti veliku štetu. No, šteta je da je pijete bez nekih rezultata…

Ovdje pogledajte kratki video o vrkuti: https://studio-martina-natura.hr/2012/07/06/video-vrkuta-biljka-za-zensku-neplodnost/

Napisala: Martina Bogdanić, fitoaromaterapeut, mag.oec.