To strašno starenje

Prirodnom aromakozmetikom možemo jako utjecati na stanje kože i pomladiti  ju za par godina. Ipak za to ( ili neki veći pomak kotača unatrag) bitno je kakav stav imamo prema starenju. Mahnito proučavanje bora na licu sa ogledalom koje povećava 10 x stvara namrgođeno lice koje nikome nije milo. Debeli sloj pudera za koji se uvjeravamo da ga samo mi vidimo stvara dojam loše fasade i slabog samopouzdanja a niti to nije nikome milo.

U cijeloj priči oko starenja bitno je shvatiti da je starenje potpuno prirodan proces koji ne bi smio u svojoj biti (oko vanjskog izgleda) imati neke toliko negativne konotacije koliko nas u to farmaceutska industrija (svojim kremama, pomadama, bojama za kosu i čudotvornim dodacima prehrani) pokušava uvjeriti.
Starenje je zapravo prirodan proces u kojem se naše tijelo mijenja. Dakle i starenje kože, nastajanje bora, trebamo prihvatiti kao normalnu pojavu u životu čovjeka. Tehnički gledano dešava se zato jer s vremenom stanice kože izgube sposobnost pohranjivanja dostatne količine vode, time koža postaje sve tanja i gubi elastičnost, ali i mogućnost prijenosa hranjivih tvari iz unutrašnjosti tijela zbog čega se javljaju bore. Prirodna kozmetika je prepuna hranjivih tvari koje direktno apliciramo na kožu i zato je njen efekt tako brz i očit. Koža kao da procvate od sreće.
Tretiranjem raznim industrijskim preparatima prepunim sintetskih, agresivnih supstanci, ne samo što oštećujemo kožu, već joj i ograničavamo mogućnost da razvije vlastitu sposobnost prilagodbe i razvijajući time i svoje obrambene potencijale kao nastavak imunološkoga sustava.
Kozmetička industrija starenje sve češće prikazuje kao bolest. Naravno osjetljivi smo na bolest, u našoj podsvijesti bolest je nešto što se mora pokušati sanirati, izliječiti, moramo reagirati na bolest. Zar ne? I onda nam servira razne sintetičke pripravke za tretiranje te “bolesti”. Razni farmaceutski preparati prikazuju trenutan i površinski učinak, ali njihov dugoročan učinak je štetan zbog lošega utjecaja na zdravlje cijeloga organizma.
Po nekim istraživanjima farmaceutske kreme protiv starenja koje zatežu kožu, mogu uzrokovati promjene u tijelu koje idu prema karcinomima. Jedan je od sastojaka tih krema alfa-hidroksilna kiselina koja oštećuje rožnati sloj kože i tako je čini osjetljivom na sunce i vanjske toksine. Nakon korištenja takvih krema dodatno se još treba zaštiti od sunca čije bi djelovanje moglo prouzročiti nejednaku pigmentaciju, staračke pjege i ponovno nastajanje bora. Koža oštećena farmaceutskim preparatima, slaba jetra, hrana puna konzervansa i aditiva siguran su recept za bore i kožne alergije.
Često se za starenje krivi sunce (bore, alergije na sunce), ali ono nije neprijatelj naše kože. Sunce je dio nas i bez njega ne bismo mogli živjeti. Tijelo (pa tako i koža) doživljava ga kao hranu, prijatelja i dio sebe. Fama oko opće paranoje kada dvije, tri sunčeve zrake padnu na našu kožu je potpuna bedastoća. Treba se redovito i umjereno izlagati sunčevoj svjetlosti i koža će se (ali i cijelo tijelo, a pogotovo psiha) preporoditi.U prirodnoj kozmetici fizičke “znakove” starenja tretirat ćemo prvenstveno kvalitetnim hladno prešanim uljima punim vitamina, minerala i nezasićenih masnih kiselina kao što su ulje boražine, ploda divlje ruže, sjemenki nara, pšeničnih klica, konoplje, argana i dr. Sljedeća komponenta koju ne smijemo zaboraviti je voda, tj. u kontekstu prirodne kozmetike hidrolati, a djelovanjem na znakove starenja možemo utjecati hidrolatima smilja, bušina, ruže, hamamelisa i dr. Ako baš želimo možemo dodatno obogatiti naše pripravke raznim biljnim ekstraktima liposomima, ceramidima, vitaminima, ekstraktima raznih algi i aktivnih biljnih komponenata, ali sve je to cijela jedna priča koja onda ide prema tragu priče farmaceutskih krema. Dodavanjem razbijenih biljnih molekula i velikim “nakrcavanjem” krema različitim dodacima zaboravljamo osnovu prirodne kozmetike, a to je:
a) starenje nije bolest nego najprirodniji dio jedne cjeline koja se zove život;
b) psihička stabilnost, sreća i mir kroz osmijeh brišu svojim svijetlom sve bore s lica.Također treba se sjetiti da je česta veza alergijskih reakcija, promjena boje, akni i ekcema s psihičkim disbalansima, napetostima. Glavni preduvjet zdravlju kože, i cijeloga organizma leži u našoj psihi i prihvaćanju prirodnih procesa koji se ne mogu i ne daju korigirati agresivnim intervencijama.

Starenje je jedan stupanj u razvojnom procesu kože.

I točka.

Napisala: Martina Bogdanić, fitoaromaterapeut