Svaka je biljka korov dok joj ne doznamo ime

Već više od 10 godina što kroz javna predavanja, što kroz razne tečaje i edukacije kao papiga ponavljam krilaticu „Svaka je biljka korov dok joj ne doznamo ime“.
Ovo višeslojno istinita rečenica sadrži cijeli sukus mojih učenja drugih ljudi čarobnom svijetu ljekovitog bilja.


Što želim reći… Ako to gledamo u kontekstu biljke, nakon što joj saznamo ime počinjemo organizirati podatke o njoj u glavi, počinjemo ju češće primjećivati, počinjemo vrlo lako nadograđivati nove informacije o njoj, počinjemo ju doživljavati kao osobu…

Imenovanjem stvari i pojava u našem životu pozicioniramo ih i stavljamo u kontekst.
Imenovanjem biljaka u vašem životu, onih biljaka pored kojih prolazite, onih biljaka za koje znate da su „tu negdje“ dižete ih u prvi plan zelenila svojih očiju i počinjete „plutati u njima“…. Kao u energiji osobe sa kojom razgovarate, imate neki prisniji odnos…

Za početnike – svaka je biljka korov dok joj ne doznamo ime; upišite se na neki tečaj ljekovitog bilja i doznajte joj ime. Život traži vaš proativan odnos prema okolini.


Za praktičare i one koji napredno koriste ljekovito bilje – svaka je biljka korov dok joj ne doznamo ime; sjetite se izreke „nomen est omen“ iliti ime je znamen. Studirajte biljku po biljku, istražite sva njena regionalna imena, prosječno ih je 30 po biljci…. Njena regionalna imena nose ključ njenog mnogostrukog djelovanja, legendi i ritualna koji su se u davna vremena činili sa ljekovitim biljem. Studirajte 2 – 3 biljke godišnje. Nekada su za učenje biljaka i gljiva vrijedila ista pravila a to je da se upoznaje maximalno do 5 biljaka/gljiva godišnje i to samo onda ako ih se ima prilike sresti u prirodnom okruženju u puno navrata, promatrati ih satima i sa posvećenosti izrađivati pripravke od njih.
Na puno razina, i uvijek moguće sa još jednim korakom u dubinu: svaka biljka je korov dok joj ne doznamo ime.

Za edukacije o ljekovitom bilju pogledajte ovdje video poziv. A nakon toga i tekstualni poziv detaljima, planom predavanja, točnim terminima predavanja, cijenom, opisom predavanja, dojmovima prošlogodišnjih polaznika i dr.

Napisala: Martina Bogdanić, travarka i fitoaromaterapeutkinja