Gdje kupiti kvalitetno ljekovito bilje

Vrlo često ljudi me pitaju gdje kupiti kvalitetno ljekovito bilje. Ovo je puno veći problem nego se čini na prvi pogled. Naime sakupljači ljekovitog samoniklog bilja imaju najčešće prosječno 20-30 biljnih vrsta redovno u prodaji, možda još 5, 6 više zavisno od sezone. Budite oprezni sa onim prodavačima ljekovitog bilja koji imaju preko 70 i 100 vrsta u prodaji. To znači da otkupljuju od različitih sakupljača koji im prodaju suho bilje često po 5 -10 ili 20 kn za kilu suhe biljke. Sakupljači na tako velike količine često ne brinu za etiku, ne gledaju gdje beru i koliko su te površine udaljene od prometnica, tvornica ili velikih zagađivača.

Srećom u nesreći, kod nas nema toliko tvornica ali ima špricanih njiva, i to puno. Površine na kojima se uzgaja konvencionalno povrće ili voće špricaju se često 20 do 40 puta tokom sezone (zaista!) pa je divlje bilje koje raste u okrugu od 200 – 400 metara također kontaminirano i itekako nevaljalo za ljudsku upotrebu. Kod otkupa od samostalnih malih sakupljača najčešće se ide na povjerenje i ne rade se skupe analize svake male količine donesenog suhog bilja.


Drugi mogući izvor bilja kod prodavača puno vrsta ljekovitog bilja je uvoz iz inozemstva. Većina ljekovitog bilja po našim ljekarnama je iz uvoza. Ovdje je opet pitanje da li su pri uvozu rađene kontrole u smislu kemijske analize biljne tvari ili samo u smislu pregleda popratne dokumentacije. Zemlje iz kojih dolazi takvo bilje su često Poljska, Češka, Bugarska, Mađarska ali i Kina te mnoge druge. I to također i za „banalne“ biljke kao što je npr. maslačak.

Pitanje je kakva je politika oko uzgoja ljekovitog bilja u tim zemljama, tj. koliko je tamo dopušteno špricanja jer….. monoplantaža je monoplantaža. Samo zato jer je neka biljka ljekovita ne znači da je automatski i uzgojena bez pesticida, herbicida, mineralnih gnojiva i sl., tj. da je uzgojena po principima ekološke poljoprivrede.

Pa gdje onda kupiti kvalitetno ljekovito bilje? Najbolje od sakupljača koje osobno poznajete, od prijatelja ili; ono najbolje – sakupite ga sami.
Ne može se platiti novcem kvalitetno ubrano i kvalitetno osušeno samoniklo ljekovito bilje. Ako još ne sakupljate – kada počnete, shvatit ćete….


Krenite već ovo proljeće, sakupite 5, 10, 15 biljaka koje poznajete i koristite tih… Možete naravno otići na neki od tečajeva ljekovitog bilja, obučavati se samostalno ili od starijih članova obitelji (preporučam).

Popratite na ovim stranicama, na proljeće slijede novi tečajevi ljekovitog bilja a do tada pročitajte dojmove sa edukacija ljekovitog bilja koje vodi travarska i fitoaromaterapeutkinja Martina Bogdanić ali i pogledajte sam POZIV na Edukacije o ljekovitom bilju u nastavku DOJMOVI IV, DOJMOVI III