Dojmovi 3 – Edukacije o ljekovitom bilju

terenska nastava

Za prijavu na zadnju ovogodišnju osnovnu Edukaciju o ljekovitom bilju koja počinje 17.05.2021., pogledajte poziv na linku: https://studio-martina-natura.hr/2021/04/19/poziv-edukacija-o-ljekovitom-bilju-svibanj-2021/

Martina je moja dugogodišnja suradnica i prava riznica znanja o ljekovitom i samoniklom bilju. No, budući da se nikada do sada nismo imale priliku upoznati, s radošću sam dočekala njezin poziv na Edukacije o ljekovitom bilju, koji me nije razočarao. Naprotiv, saznala sam mnogo novih, izuzetno korisnih informacija o skupljanju bilja, kao i izradi tradicionalnih, kao i nešto suvremenijih pripravaka. Iako ljekovito bilje proučavam, uzgajam i skupljam već desetljećima, o njemu se može učiti cijeli život, a zbog Martinine strasti prema učenju i podučavanju njezine bih tečajeve preporučila svima koji su ih u prilici pohađati – bez obzira je li riječ o potpunim početnicima ili vještim sakupljačima bilja.
Ida Borovac, autorica knjiga “Ljekovito bilje od A do Ž”, “Ljekoviti vrt” i “Narodni biljni lijekovi”

Već duže vrijeme pratim Martinine tekstove i rad ali u nedostatku slobodnog vremena tek sad sam odlučila upisati edukaciju ljekovitog bilja. Od rane mladosti volim i proučavam ljekovito bilje međutim nedostaje mi dovoljno praktičnog znanja da bih se usudila samostalno ga brati. Tako berem samo one biljke koje dobro poznajem ali u meni tinja želja da dublje upoznam i zaronim u taj čarobni svijet. Ova radionica je ispunila sva moja očekivanja pa i više od toga. Martina je predavač koji je spontan, neposredan i vrlo zanimljiv te se na njoj naprosto vidi da živi ono što prenosi dalje. S ljubavlju i posvećenosti bilju obuhvaća i energetiku biljaka na najdubljoj razini. Smatram da je u ovo vrijeme kada će nam, nažalost, ovakva znanja o prirodi biti sve više uskraćivana bitno da što više ljudi upije ta znanja i prenosi ih dalje na daljnje naraštaje. Na to nas Martina potiče, uči i naglašava važnost čuvanja starih znanja o ljekovitom bilju i pripravcima. Preporučujem ovu radionicu svima koji su zainteresirani učiti od autentičnog, spontanog i iskrenog predavača kao što je Martina, koja stvarno beskompromisno živi ono što radi. K.S.

Prateći Martinin rad posljednjih godina, od edukacije sam očekivala zaista puno,a dobila još i više.
Dobila sam inteligentno posloženu i lako razumljivu sistematizaciju bilja, puno znanja o prepoznavanju, sabiranju i upotrebi velikog broja biljaka te vrlo korisne informacije o kontraindikacijama.
No, ono na čemu sam najviše zahvalna jest to što sam dobila uvid u Martinu logiku i razumijevanje koju biljku na koji način koristiti, a to je mnogo više od pustog pamćenja latinskih naziva i aktivnih tvari. To je živo znanje koje nas tjera da se otvorimo, propitujemo i učimo od prirode same. Također, Martina nam je sa svojom nevjerojatnom ljubavlju prema bilju, ali i ljudima, svakim predavanjem uspjela prenijeti strast prema tom čudesnom svijetu bilja koji nas hrani i liječi i zaraziti nas nas svojim entuzijazmom. Znanje koje sam dobila je ogromno i mislim da će mi trebati mjeseci, a možda i godine da ga integriram.
Ivana Klement

“Kad učiš, traži najbolje učitelje”, to mi je prijateljica još davno prije rekla. I tako sam početkom 2013. počela tražiti gdje ću najviše naučiti o prirodnoj kozmetici.
Našla sam Martinu, bukirala neki hostel na Korzu, vozila se do Rijeke nekim čudnim putničkim kombijem i ujutro u 9h se pojavila kod Martine i Nature :).
Radionica je trajala dva dana, cijeli dan do kasnih noćnih sati.
Bilo je puno više informacija od same prirodne kozmetike, to je bilo pregršt svakojakih znanja, savjeta, smijeha, ugodnog razgovora uz rad i skoro sam zaboravila spomenuti, svakojakih mirisnih čajeva. Iako sam već prije počela paziti na sastojke u kremama, od tog tečaja sam imala i više znanja, pa sam si sve kreme i ostalo radila sama.
Nikada neću zaboraviti to iskustvo, a na tečaj o ljekovitom bilju “pasem” isto dugo, no nekoliko puta tjedno ići u Rijeku i natrag je teško izvediv pothvat, pa kada je objavljen ovogodišnji datum online edukacije, upisala sam i sebe i muža. Pobožno smo pratili sva predavanja stvarno s guštom, neki put sa šalicom čaja, a neki put s čašom vina.
Uvijek kod Martine dobijete više nego ste mogli i zamisliti, ona svoje ogromno znanje dijeli sa srcem, objašnjava strpljivo i jednostavno. Uživa u prenošenju znanja i prekrasno je svoja
Vedrana Santo

Martinin tečaj pohađam već drugi put i nisam jedina, a evo i zašto. Martina je čarobnica u svom znanju o ljekovitom bilju, a njeno golemo životno iskustvo proširilo mi je vidike. I sad nakon drugog odslušanog tečaja, utkala su mi se nova saznanja te sam uspjela nadograditi sve naučeno od prošle godine. Martina posebno vješto predaje, na zanimljiv način vas uvuče u cijelu priču, te naprosto ne želite da sat završi. Također bih naglasila da nesebično dijeli svoje znanje, na što se danas rijetko može naići, da ne kažem da se dodatno naplaćuje. Jednostavnost i neposrednost na koji uči, učinila je moje znaje o bilju uporabnim, praktičnim i vječnim, na čemu sam duboko zahvalna.
Ana Mojzeš

“Najjednostavniji način da se zaljubite u ljekovito bilje jest upisati edukaciju kod Martine.
Martina sa toliko puno strasti i ljubavi nesebično dijeli svoje bogato znanje.. Ali ne na suhoparni način, pun dosadnih nabrajanja činjenica i ljekovitosti, već preko simpatičnih anegdota i šarmantnih digresija. Kroz ležernu atmosferu, uspije prenijeti enormnu količinu bitnih informacija i naučiti nas zaista o bilju. Svakako za preporučiti nekome tko o bilju ne zna ništa ali i onome koji ga već koristi. Dugo godina pratim njen rad i sa nestrpljenjem čekam nove edukacije. Bravo Martina! Nisi samo utjecala na mene, nego i na cijelu moju obitelj”
Leonora

.