Biljem protiv gljivičnih infekcija kože

Lokalni imunitet kože koju su zahvatile gljivice možemo podignuti utrljavanjem krema, masti i uljnih macerata od ljekovitog bilja

sa vodom nogeU zadnje vrijeme ljudi me često pitaju za savjet o gljivicama. S općom iscrpljenošću pada imunitet, kako cijelog tijela, tako i kože. Onda su, naravno, moguće i sve su češće gljivične infekcije.

Dijelom je to zato što se hranimo hranom prepunom konzervansa, a dijelom jer smo skloni po brzom postupku za običnu prehladu popiti antibiotik. Što vam je činiti u slučaju gljivične infekcije kože?

Za početak, morate izbaciti sve mliječne proizvode, ali i sve oblike lako dostupnih šećera (bijelo brašno, šećer, žitarice). Zatim, potrebno je koristiti blaga sredstva za pranje koja neće pobiti dobre bakterije koje su nam neophodne za dobar imunitet kože te jesti što je više moguće tamnozelenog lisnatog povrća.

Potrebno je i lokalno dizati imunitet kože koju su zahvatile gljivice. To možemo činiti utrljavanjem krema, masti i uljnih macerata od ljekovitog bilja. Tako će nam vrlo često pomoći nevenova mast, nevenovo ulje, kantarionovo ulje (ali s njim ne smijete nikako na sunce), uljni macerat od stolisnika ili kadulje.

prstici1Da, za gljivična kožna oboljenja možete napraviti uljni macerat od kadulje. U čistu teglu do polovine stavite sitno isjeckan list kadulje i do vrha nalijte dobro hladno prešano ulje.

Vrlo dobar izbor je ekološko hladno prešano ulje od sezama. Teglicu zatvorite i pustite na suncu te svaki dan protresite. Nakon mjesec dana procijedite i uljni macerat je spreman.

No, pretpostavimo da ne želite čekati mjesec dana, nego želite djelovati odmah. Tu će vam u pomoć priskočiti eterična ulja.

U bočicu od 100 ml nakapajte

80 kapi eteričnog ulja čajevca i

60 kapi palmarose te do vrha nalijte hladno prešano ulje sjemenki marelice.

Zatvorite, dobro protresite i u roku od jedne minute vaša mješavina je gotova i spremna za korištenje.

noge2I uljni macerat kadulje i mješavinu s eteričnim uljima potrebno je koristiti tri puta dnevno na mjestu na koži zahvaćenom gljivicama. Tijekom ljeta to su često stopala ako su u zatvorenoj obući, zatim kod žena linija ispod grudnjaka ili kod pretilih osoba unutarnja strana bedara.

Bez obzira na to koliko vam pomažu uljne mješavine, svakako pokušajte smanjiti stres i provoditi što više vremena u prirodi. Prirodno je biti zdrav, ali to možemo samo ako smo uronjeni u prirodu.

Autor: Martina Bogdanić, fitoaromaterapeutkinja

Tekst je izvorno napisan za kolumnu Povratak prirodi Ri-telefax burza