Dojmovi 1 – Mala škola ljekovitog bilja

Foto by Pixabay

DOJMOVI  – MALA ŠKOLA LJEKOVITOG BILJA:

ONLINE – Mali tečaj ljekovitog bilja…koji ni po čemu nije MALI. Prvi tečaj koji je gotovo u cijelosti odrađen „virtualno“ je premašio sva moja očekivanja. Martina nam je svima odškrinula vrata svog svijeta: čarobnog, tajanstvenog, mističnog – ali i šarenog i razigranog – svijet samoniklog ljekovitog bilja u kojemu nas je upoznala sa svojim dragim prijateljima, i upozorila na one koji to nisu… Svijet u kojem svaka biljka ima svoj jedinstveni karakter, jedinstvenu pojavu i jedinstveno djelovanje. I Martina ih sve u dušu poznaje. Svako predavanje iščekujem kao znatiželjna školarka, sa svake nove biljke Martina lagano diže veo i otvara nam prostor za daljnje samostalno učenje. Činjenica da je tečaj odrađen virtualno nije niti malo umanjio niti vrijednost niti komunikaciju s Martinom, koja nam je uistinu svima bila dostupna za sva pitanja i komentare. Martina je toliko autentična u svome znaju o bilju i dubokoj povezanosti s prirodom da gledanje predavanja preko monitora nije moglo utišati poruke koje nam je kao Zvončica donosila iz vilinskog svijeta u kojem svaka biljka priča svoju priču. Jedini nedostatak ovog tečaja je što ima kraj, no nadam se da će Martina naći energije i vremena za pokrivanje svih onih čarobnih predjela do kojih sada nismo uspjeli stići.
Jasminka Iličić

ONLINE tečaj Mala škola ljekovitog bilja: “Da sam znala da će se tečaj o ljekovitom bilju odvijati preko ekrana svejedno bih ga upisala. Predavanja su toliko opsežna da još danima nakon možete tražiti i istraživati o spomenutim temama i sve o čemu je riječ je toliko zanimljivo da jedva čekaš sljedeće predavanje. Martina se stvarno trudi prilagoditi tempo grupi, podijeliti čim više informacija i odgovoriti na što više pitanja i jako je karizmatična osoba koju je lagano pratiti.
Tamara

On-line školica 🙂 O Martininoj Maloj školi, njenim dubinama i širinama, već je puno rečeno. Zato ću ja samo dodati da je Školica i puno više od onog što sam očekivala prateći Martinin rad. Više je slojeva, više je nijansi, a više je i informacija koje želim kvalitetno razumjeti. Zato razmišljam kako je super što me dopala online verzija s kojom je moguće zastati, vratiti se, iste stvari više puta preslušati kako bi se barem jednom dobro čule. Sigurna sam i da ću ih čuti još puno puta tijekom godina, kad to zaželim ili zatrebam. Zahvatiti obilje znanja na predavanju u realnom vremenu, u cijelosti i odjednom – nije realno.
A ima i bonus – tijekom ovog neobičnog i mnogima stresnog razdoblja, divno je uzeti predah od svakodnevice i uroniti u svijet biljaka, u ritmu rasporeda i prema planu, jer nam dobro dodje i malo strukture koju teže održavamo kad smo pod opterećenjem. No umjesto pritiska i obaveza koje nas troše, evo nečeg divnog da nas po rasporedu puni, hrani i nadahnjuje.
Sve preporuke!
Marta

Topla preporuka za ovu malu, veliku školu ljekovitog bilja. Bila je to najveća mala škola ikada. Martina će vas u par tjedana uspjeti začarati, očarati i zaljubiti u bilje. Zaboravite suhoparna predavanja, nabrajanja latinskih naziva, bubanje na pamet, boleštine. Usred nevelikog prostora Martina uspijeva skuhati mirišljavi čaj, donijeti uzorke iz prirode, pričati vještičje priče…

Ostaje vam da samo zanijemite pred njezinim znanjem, iskustvom, poniznošću i veličinom. U isto to vrijeme uspijete dobiti sistematizirano znanje, relevantnu literaturu, temelj na kojem sami kasnije možete graditi svoje putešestvije. Jer kako pričati o bilju, a ne otići u planinu prepoznati ga, omirisati, naučiti kako brati, sušiti, macerirati….

Ta livada, to je jedna posebna priča i samo su dio bogatstva koje nam je uspjela prenijeti. Nema kraju nabrajanja. Moja bilježnica iz Male škole ljekovitog bilja uvijek je sa mnom. Kad sam u nedoumici, nesigurna, trebam savjet, ideju – samo zavirim tamo i iz nje izađe Martinin glas da me podsjeti na sve što trebam, a priroda na dlanu nudi.  Martina moja draga, ja bih s tobom po bilje na kraj svijeta. S tobom i nikim više!
Sandra Karabaić

Školica kod Martine nije bila samo još jedna edukacija u nizu. Bila je to priča o životu, o ljubavi, o prihvaćanju svega što nas okružuje uz jedan neizostavan spoj prirode i ljepote bilja koje nam daje svoje blagodati.
Naučila sam puno o biljkama, ali isto tako puno o sebi i svojim strastima za životom.
Hodajući livadama i radujući se svakom svom prepoznavanju iste dovodilo bi do euforičnog uzvika i osjetila sam da je i moje prisustvo važno.
Hvala Martina na neiscrpnoj energiji i strpljenju dok s nama dijeliš znanje, ali uz znanje i dio svoje ljubavi prema prirodi.
Učiš nas da smo puno više nego što smo mislili da jesmo i da je tvoja ljubav prema svima nama jednako moćna kao i ljubav prema biljkama. Hvala ti na jednom od ljepših perioda mog života!
Tamara Silov

Martinina školica je puuuuno više nego što njen naziv kaže – “Mala škola ljekovitog bilja”. Za mene, a vjerujem i za većinu polaznika, ovo su bila vrata u čaroliju, u prepoznavanje ritmova prirode, i – iznad svega – u osvještenje iskonske snage Majke zemlje.
Naučili smo brati veliki broj biljaka, naučili smo ih koristiti i poštovati – a uz sve to družili smo se radosno, s velikim guštom. Mogla bih neskromno reći da sada samostalno mogu prepoznati, ubrati i koristiti većinu ljekovitog bilja našeg podneblja, ali definitivno neću propustiti i ovaj tečaj!
Ne zato što mi treba “popravni”, nego zato što je Martinino znanje ogromno i duboko, i zato što nas nemilosrdno 🙂 tjera da budemo mudri i odgovorni prema Prirodi.
Indira Antonini

Školica ljekovitog bilja sa svojom energičnom i izrazito zanimljivom mentoricom Martinom odvela me u tako kompleksan i magičan svijet biljaka. Divan tečaj koji otvara na razumljiv i interesantan način život biljaka, njihovu sigurnu uporabu u svakodnevnom životu, zaštitu i održivost ljekovitih biljaka u prirodi. Tečaj koji ne bi trebao propustiti ni jedan ljubitelj prirode i onaj koji želi vratit svoju povezanost s njom!
Ana Barac

Mala škola ljekovitog bilja jedna je od najboljih škola i tečajeva koje sam u životu pohađala. A njih nije bilo malo.
Nije ni ova škola mala kao što joj ime kaže. Velika je. I jako ljekovita. I čarobna.
To je škola gdje ti je i nakon nekoliko sati intenzivne nastave žao kad navečer ideš kući.
I jedva čekaš nastavak. Jer sa svakim novim satom otkrivao nam se novi svijet, nova priča, ponekad napeta kao triler, ponekad nježna kao svaka ljubavna priča.
Martina nam je velikodušno otkrivala tajne prirode i njenu ljekovitost. Ona pozna svaku šumu, svaku livadu, svaku biljku, svaku travku naših krajeva, i opisuje ih s takvim poštovanjem i ljubavlju, da ne možeš a da se ne zaljubiš u ta nježna i moćna bića.
Mi imamo sreću da živimo u kraju gdje rastu brojne ljekovite biljke, to bogatstvo nam je na dohvat ruke, a na nama je da ga naučimo prepoznati i da ga sa zahvalnošću uberemo. Jer nijedan čaj ne može se usporediti s onim ubranim vlastitom rukom.
Zato veliko hvala učiteljici i čarobnici Martini što nas je naučila vidjeti skrivenu ljepotu i snagu bilja.
Irena Načinović

U današnjem vremenu preplavljenosti informacijama, njihovim izvorima (vjerodostojnim ili ne), od velikog je značaja dobiti izravnu i ispravnu informaciju. Na ovom sam tečaju dobila upravo to: direktnu i jasnu informaciju o temi koja mi je nekako obiteljsko nasljeđe predodredilo – ljekovitom bilju i njegovoj uporabi. Osobno iskustvo i veliko znanje o temi učiteljica Martina predala nam je nesebično, začinivši ih dodatnim, neopipljivim začinom duhovnosti. Nakon teoretskog dijela, sve se uobličilo u izvrsno iskustvo kroz praktični dio proveden u prirodi.
Eda Di Costanzo

Kao i puno toga u životu, na tečaj Mala škola ljekovitog bilja uletila sam “slučajno”. Na tečaju sam svoje početničko znanje dopunila korisnim znanjem o branju ljekovitog bilja. Iz te slučajnosti rodila se moja strast za proučavanje i skupljanje ljekovitog bilja, te iako je moje branje ograničeno na nekoliko dobro poznatih biljaka, uživam u dodiru s prirodom i u miru koje osjećam boraveći u prirodi. Zahvalna sam, draga Martina, na tvojoj želji i upornosti da dijeliš svoje bogato znanje i ljubav prema biljkama. Posebno sam zahvalna na radionici izrade gavezove masti, jer mast iz te čudesna biljka je lijek za mnoge tegobe. Priroda nam nudi rješenje za sve naše tegobe samo trebamo osvijestiti i s poštovanjem se odnositi prema prirodi.A to nas je naučila Martina – veliko poštovanje prema prirodi – biljci, prepoznati biljku, kako ubrati biljku, kako je sačuvati, osušiti, kako izraditi preparate od biljaka…veličanstveno. Znanje koje Martina posjeduje i dijeli svim zainteresiranima je neprocijenjivo, te sam zato zahvalna na “slučajnosti” koja me je spojila sa ovom školicom.Dodatno bih još stavila naglasak na praktično učenje branja ljekovitog bilja koje smo dobili u školi u prirodi – izlet na Gumanac, gdje smo uz učenje imali i predivno druženje u prirodi. Stoga svima iskreno preporučam pohađanje tečaja.
Elda Milenković

Prijateljica i ja putovale smo iz Pule za Rijeku u avanturu zvanu mala škola ljekovitog bilja kod Martine Bogdanić.
Iako nije bilo lako svaki tjedan putovati u Rijeku, nikad nisam donijela bolju odluku. Sjajna Martina na osebujan način mnogo me naučila o ljekovitom bilju i upotrebi, i od tada stalno učim i radim dalje na tom području.Meni se najviše dojmila nastava u prirodi i tu se u praksi najviše nauči i uživa.
Preporučujem svim ljubiteljima prirode i ljekovitog bilja,bez obzira na predznanje!!!
Anita Grgorinić

Tečaj je jako koristan, pored teoretskog dijela, posebno mi se svidio i praktični dio. Martina je odličan predavač, puna znanja i iskustva iz područja koje predaje. Iako sam na tečaj išla prije par godina bilješke redovito pogledam, a kod izrade preparata uvijek se sjetim kako smo to kod Martine radili. Tečaj bi preporučila svakome koga interesira ljekovito bilje.
Irena Cukrov Mutić

Svima koji su željni novih znanja vezanih za ljekovito bilje, preporučam Malu školu ljekovitog bilja fitoaromaterapeutkinje Martine Bogdanić. Martina drži ova predavanja u PD Kamenjak. Često produžuje zadani program po sat pa čak i dva više izlaganja, nije joj problem samo ako pokažete dovoljno interesa.
Kruna Male škole je terenska nastava. Tu se zapravo zaokruži znanje, sve sjedne na svoje mjesto i i najviše nauči. Ja sam u Maloj školi upoznala i divnih ljudi. S nekima se i danas družim, razmjenjujemo znanja, iskustva pa ponekad čak i proizvode. Ponekad idemo zajedno u prirodu u berbe biljčica.
Marta Ivančić

Kako sam htjela učiti o ljekovitom bilju upisala sam i završila “Malu školu ljekovitog bilja” koju drži Martina Bogdanić.
Nisam znala kako će tečaj izgledati ni što mogu očekivati, no nakon završetka mogu reći da sam bila oduševljena dobivenim. Martina je prava riznica znanja kojega prenosi na vrlo pristupačan i zanimljiv način.
Osim toga ona biljke osjeća na poseban način, kao da u njima vidi većini nas nevidljivo, “vidi ih u dušu” i to mi je bilo jako zanimljivo. Ono što sam na tečaju dobila to nikako ne mogu isčitati u knjigama o ljekovitim biljkama.
Bilo mi je super učiti od Martine i jedva čekam novu priliku za neka nova znanja koja će mi prenijeti.
Dolores Starčević

Hvala draga Martina na predivnim predavanjima u “Maloj školi ljekovitog bilja” na kojem si nas svaki put punila pozitivnom energijom, naučila puno o bilju, njegovoj primjeni i još uvijek učim (prošle su četiri godine).
Na tečaju sam upoznala i družila se s predivnim ljudima, a svaki je ponovni dolazak u školicu bio jedan poseban trenutak za mene. Terenska nastava divno iskustvo koje bi rado ponovila i jedan poseban herbarij koji još uvijek čuvam kao divan podsjetnik na rad za sebe jer ono što je najbitnije promjene se dogode. Promjene na bolje, promjene koje ti uljepšaju život. Martini veliko hvala na nesebičnom dijeljenju svoga znanja
Denis Radić Kresina

Martina Bogdanić očarava svojim znanjem o ljekovitom bilju, preradi istog kao i svojom iskrenom posvecenoscu i dubinom kad je u pitanju prepoznavanje porijekla zdravstvenih tegoba pojedinca.
Toplo preporučam malu skolicu ljekovitog bilja svim zainteresiranim, dali pocetnicima koji žele upoznati svijet ljekovitog bilja, ili znalcima koji zele svoje znanje osvježiti ili naučiti pokoj izvanredni recept. Mala školica sigurno nece ostaviti nikoga ravnodušno ili bez novog znanja i iskustva.
Roko Pečarić

Hvala ti Martina još jednom i ovim putem na inspirativnoj radionici, ali i ugodnom druzenju u mjesec dana koliko si nam prenasala samo dijelic svog velikog znanja o biljkama. Mogu slobodno reci da nadahnjujes i motiviras svakog polaznika jer tvoja predavanja nisu samo puko prenosenje znanja vec i puno, puno vise. Otvorila si nam neka nova vrata, a na nama je da hrabro i bez straha krocimo kroz njih u potrazi svako za svojom biljkom (cuvat cemo i skriptu 🙂 )
Ana Ribičić

Iako sam mislio da znam nešto o bilju nakon prvih pola sata tečaj shvatio sam koliko je moje znanje minorno. Količina informacija, a sve su bitne, dobro izložene i objašnjenje od strane fenimenalne predavačice koja sipa znanje i van okvira predavanja tj. digresije su praktički svako malo i saznaje se puuuuuno više od očekivanog. Odlična stvar osim znanja o bilju i njihova primjena su recepti i njihova primjena prilikom bolesti. Vrijeme proleti na predavanju jer sve je interesantno.
Ono šta sam čekao je terenska nastava. Branje bilja po livadama gorskog kotra oduševila me. Toliko različitog bilja, mirisa, boja i sve je bilo spremno za sušenje i čekanje prvog čaja i rađenje prvih preparata.
Vedran Smaila

“Mala skola ljekovitog bilja ” je bila za mene jako poučna, naučila sam puno o bilju i kako djeljuju na naš um i tijelo i eto sad i sama berem i uzivam u ispijanju finih čajeva. Hvala na dijeljenju s nama tvoje neprocjenjivo znanja, način na koji ti opišeš biljku je magičan
Manulea Petek Prenc

Mala škola ljekovitog bilja je za mene bila jedno od ljepših iskustava u životu i naravno jedno od korisnijih.
Martina sa lakoćom prenosi ne samo znanje nego i ljubav prema prirodi i ljekovitom bilju na svoje učenike te se osim različitih biljnih pripravaka u školici može naučiti stvarno se upoznati sa prirodom te se povezati sa njom, nakon toga svaki izlazak u prirodu je jedno drukčije i predivno iskustvo..
Ana Salyna

Žena zlatne kose, zlatnog srca i ogromne ljubavi prema biljčicama. Od tecaja sam dobila puno puno više od očekivanog, a najbitnije Martina nam je svima prenjela dio svoje strasti za biljnim svijetom. Zasigurno jedan drugačiji tečaj sa odličnim balansom teorije i prakse koji stvara novi način doživljavanja bilja ali i sebe i svog zdravlja u cjelini. Svakako preporucam, okretat cete se za svakom biljkom! 🙂
Tina Ivanković

“Mala škola ljekovitog bilja” zapravo je velika škola za život. Na tečaju sam još dublje osvijestila koliko nam priroda daje, ne samo očiglednu ljepotu, već nudi i ozdravljenje kroz svoje bogatstvo i raznolikost, a upravo na tečaju zagrebla sam u osnove primjenjivanja ljekovitih biljaka na sebe i svoje tijelo, um i dušu. Tijekom cijelog tečaja vlada dobra energija i povezivanje na više razina. Preprezadovoljna i preprezahvalna 🙂 
Mateja Matijašec

Mala školica predivnih trenutaka, okupana mirisima bilja, pozitivnom energijom ljudi iz kojih Martina izvuče ono najbolje. Topla atmosfera, zajedništvo, sreća i ljubav… I konstantni osjećaj da smo svi vile i vilenjaci. Osjećala sam se posebno.
Anamarija Spes

Martinin tečaj ljekovitog bilja dar je u vremenu i prevazilazi svoje okvire, a svi oni do kojih ta informacija dođe i ne odazovu se pozivu iz raznih alibija, propuštaju jedinstveno life changing iskustvo. Martina je direktna osoba puna životne mudrosti i na osebujan način uspijeva pobuditi intrizičnu volju za učenjem i dijeljenjem znanja i kod najuspavanijih polaznika. Samo njoj svojstven opis biljaka podkrijepljen primjerima iz prakse, kolorični slajdovi uz humor i obaveznu šalicu čaja u toploj prijateljskoj atmosferi; Garant su da prirodu i društvo više nikada nećete gledati istim očima. Biljke u njenim opisima dobivaju karakter, a razumijevajući ih otkrit ćete nešto i o sebi. Od njenih mnogobrojnih vještina možda je ona najveća privući i otkriti ljude te ih povezati u grupe koje nastavljaju s učenjem još dugo poslije tečaja. Mudrost i znanje koje se pri tome stječe, dar je u vremenu.
Dario Čvorak

Vrijedilo je svake minute! Prije ”Martinine školice” znala sam ponešto o bilju (radila kantarionovo ulje, pobirala šparuge i divlji češnjak, kadulju…). “Školica je za mene bila jedna nova dimenzija”. Stvarno smo puno naučili. Jer smo to naravno jako htjeli.
Na takvim druženjima upoznate puno dragih ljudi koji misle slično kao vi. Kvalitetnih ljudi. Škola u prirodi, vikendi u prirodi, spavanje u planinarskom domu daleko od svega.. Divota. Martina je opasna i stroga, ali pravedna i zaista zna kako doprijeti do glava svih prisutnih, i usaditi u njih na vrlo specifičan način svoje znanje i strast. Da, strastvena je to obožavateljica svakog listića i cvjetića na livadi. I nećete se izvuć’ ako štrajkate nastavu! Bez obzira ako volite hodati bosi po zemlji ili pijesku 🙂 Preporučam Malu školu ljekovitog bilja 2020. by Martina Bogdanić svima koji vole prirodu, i kojima je stalo do svog zdravlja i zdravlja bližnjih jer Martina ima lijek iz prirode za svakoga. Neprocijenjivo je blago da ga i vi naučite prepoznati i iskoristiti!
Vrijeme provedeno u prirodi, a i ono nakon dok pripremate sve to šta ste s ljubavlju pobrali je najveće bogatstvo. Martina, hvala ti!
Petra Marijanić

Velika škola povratka prirodi, a ponajprije sebi…
Nadahnjujuće je bilo slušati i učiti od nekoga tko uistinu živi zakone i vrijednosti Majke prirode. Oooduševljava Martinin entuzijazam i trud oko znanja koje traži da se pretoči u praktičan rad kako kod kuće tako i na mirisnim livadama, po šumama i gorama. Puno korisnog znanja, super ekipa, osmijeh i topal čaj…Može li bolje?
Maja Maslić

Dugo mi je bila želja saznati nešto više o ljekovitom bilju koje mogu naći u svojoj blizini. U Maloj školi ljekovitog bilja 2019. pod Martininim vodstvom dobila sam puno više od očekivanog. Detaljni opisi samoniklog bilja,područje i vrijeme branja, djelovanja na razne tegobe te recepti i praktična izrada pripravaka samo su dio toga.
Posebna cjelina o tzv. “ženskom” bilju bila je vrlo zanimljiva i korisna. Naučili smo da je mnoge probleme koje danas muče žene moguće prirodno liječiti biljem koje vrlo lako možemo naći, u brati i pripremiti. Puno pitanja,odgovora, diskusije i odlična atmosfera uz šalicu dobrog čaja!
Marijana Varašanec