Mažuran i origano, za pizzu, probavu i glavu

origano

U Hrvatskoj je popisano 5 vrsta samoniklih biljki iz roda Origanum koje vuku svoje porijeklo iz Indije. Sve su kemijskim sastavom ali i djelovanjem vrlo slične. Ovo nisu biljke koje kupujemo kao začin za pizzu. Za tu svrhu se upotrebljavaju se kultivari i vrste koje ne rastu samoniklo kod nas. Njima najsličnija kod nas samonikla biljka je Origanum heracleoticum koja je česta u južnoj Damlaciji, pogotovo na otocima, npr na Visu gdje raste i puno divljeg samoniklog ružmarina.

Biljka origanum majorana u nekim krajevima se naziva divlji mažuran a u nekim divlji origano, na Velebitu ju nazivaju metvica. Općenito je mala zbrka, pogotovo u lokalnim nazivima.

Origano majorana ali i origano vulgare (divlji mažuran i divlji origano) djeluju izrazito povoljno na probavni trakt u smislu poticanja probave i antibakterijskog djelovanja. No mažuran djeluje vrlo dobro i na glavu i respiratorni sustav. Mažurana prati glas da smiruje sve prenapuhano (kako u crijevima) tako i u glavi (nervozu) i krvnim žilama (krvni tlak). Kao tipični predstavnik roda usnatica obiluje eteričnim uljima širokom protubakterijskog i protuvirusnog spektra pa je izbor čaja od mažurana za vrijeme prehlada pravi izbor.

Origano by Pixabay

Zbog regenerirajućeg djelovanja na kožu ali i protubakterijskog učinka često se njime ispiru kraste, osipi, ekcemi i nadražena sluznica kod alergija. Poznata je njegova upotreba kod peludnih hunjavica ispiranjem nosne šupljine ali i stavljanjem vate u nos natopljene njegovim čajem.

Znači kod glavobolje zbog stresa, kod velikih prehlada (protubakterijski, protuvirusno), kod težine u želucu, kod upale crijeva i dr možemo se slobodno sjetiti mažurana.
Ono što bih spomenula je popularno korištenje kapusla sa eteričnim uljem mažurana ili origana. Smatram to opasnim jer su eterična ulja obije biljke izuzetno snažna i mogu oštetiti/spaliti sluznicu želuca i/ili crijeva izazivajući lokalno na mjestu gdje se rastvore upalu. Također oralna upotreba tih ulja može dignuti krvni tlak.

Zanimljivost: od suhog lista mažurana mogu se raditi cigarete koje naravno nemaju nikotina u sebi ali mogu poslužiti kao prijelazna faza ka prestanku pušenja.

Napisala Martina Bogdanić, za kolumnu Povratak prirodi u tiskovini Burza