Turica iliti „zdravlje svega svijeta“

agrimonia by Pixabay

U narodu postoji više biljaka koje se nazivaju „zdravlje svega svijeta“, „hiljadarka“ ili sl a imenom sugeriraju da biljka liječi sve bolesti koje postoje. Jedna od njih je Agrimonia eupatoria.

Mene je prastrina naučila da se ova biljka zove „žuti cvijet“, i svi su u tom kraju tako zvali ovu biljku. Njen vrlo čest naziv je i petrovac, no petrovcem se naziva još i motar (Crithmum maritimum) pa ćemo ju ovdje zvati njenim „najslužbenijim“ nazivom: turica.

Turica je zeljasta biljka tipična za kontinentalni dio Hrvatske, nenametljivog mirisa, sa zutim sitnim cvjetićima. Kada se cvjetići osuše postaju prava napast, kukicama se lijepe za odjeću te se biljka u nekim krajevima sa pravom naziva i „čičak“. Napomena: to nije onaj naš ljekoviti čičak kojim dreniramo jetru!

Čaj od turice ima nenametljiv zemljan okus koji je izvrsna podloga čajnim mješavinama, sa predivnom dubokom crvenom bojom čaja. Obratite pozornost da duboka crvena boja čajeva potječe od tanina koji stežu stolicu (kantarion, vrisak, petoprsta).

Turica se u Rusiji u mnogim krajevima koristi svakodnevno umjesto pravog čaja, cijenjena je i danas u tradicionalnoj uporabi u Americi. Kod nas se njena upotreba proteže tisućama godina unazad, u srednjem vijeku bila je jedna od najcjenjenijih biljaka korištenih za zacjeljivanje rana, krvarenja, čireva i dr (lokalno oblozi).

Istraživanja pokazuju da je biljka u svim količinama potpuno bezopasna za upotrebu (osim faktora zatvaranja stolice) te da blagotvorno i mnogostruko ljekovito djeluje na cijelo tijelo. Ako je vrisak, izop i mažuran aktivna borba protiv bakterija i virusa, turica je ona bazična snažna jezgra koja pomaže tijelu da se samo uzdigne i bude u zdravom balansu da mu nikakve bakterije, virusi i dr ne mogu nauditi.

Turica utječe i na tonus krvih žila i svega tkiva pored kojeg prolazi (usna šupljina, crijeva, bubreg, mjehur). Znači bilo bi ju se dobro sjetiti kod afti u ustima, ogrebotina na rukama, prišteva na licu (umivanje), upale grla, nadraženosti želuca, osjetljivosti crijeva, grčeva i dr.
Njena tradicionalna upotreba je i kod žučnih te bubrežnih kamenaca no mislim da ima prikladnijih biljaka za to.

Napisala Martina Bogdanić, za kolumnu Povratak prirodi u tiskovini Burza