Vrbovica – biljka za muške tegobe

vrbovica3

U Hrvatskoj raste 17 vrsta vrbovica. Od ovog roda, Epilobiuma, čak 4 vrste se smatraju izrazio ljekovitima i to su E. montanum, E. roseum, E. obscurum te ona koja se smatra najljekovitijom : E. parviflorum. Sve od reda to su sitnocvjetne vrbovice čiji cvjetovi veličinom ne prelaze veličinu nokta na malom prstu.

Cvjetovi svih vrsta vrbovica su roze boje u različitim nijansama od jarko roze do izrazito svijetle skoro bijele boje. Sve vrbovice tvore vrlo uske mahune na vrhovima kojih se otvara cvijet. Kada cvijet prođe mahuna sazrije, otvara se i iz nje izlazi mnoštvo vrlo sitnih sjemenki na „padobrancima“ kao kod maslačka.

Ja sam vrbovice najviše nalazila po bukovim i miješanim šumama sa izrazio vlažnim humusnim tlom. Primijetila sam da se ova biljka ne voli gužvati sa drugima, izbjegava livade i bira mjesta gdje ima zraka kao što su šumske vlake, šumski putevi i sl. Bere se u vrijeme cvatnje na način da se ubere gornja trećina biljke koja se suši u hladu na prozračnom i toplom mjestu. Dio biljke koji je ostao neubran ubrzo potjera nove izboje sa novim cvjetovima.

Ovo je vrlo nježna biljka sa relativno malo lišća pa ju je potrebno često brati ukoliko nam je potreba za njenim čajem. Vrlo često će se dogoditi da biljka ubrana u savršeno vrijeme cvatnje sa cvijetom na sebi i zelenom mahunom prilikom sušenja dovrši svoj ciklus zrijanja pa kada se osuši ubrana biljka djeluje kao da je sasvim prekrivena „padobrancima“ sa sjemenjem. To neka vas ne brine. Čaj normalno skuhajte.

A za što koristi čaj od vrbovice? Iako je poznata austrijska travarka Marija Treben propagirala njegovu djelotvornost kod karcinoma prostate, danas se vrbovica ipak češće i to izuzetno uspješno koristi kod različitih oblika upala i infekcija prostate i uvećanja prostate.

Današnja fitoterapija je stava da za muškarce i njihova oboljenja nema bolje biljke nego je to vrbovica. I ja sama znam više slučajeva mojih prijatelja kojima je redovita konzumacija čaja od vrbovice (E. parviflorum) sanirala različite probleme sa prostatom. U tu svrhu kuha se čaj od sušenog nadzemnog dijela biljke (gornja trećina ubrana u cvatu) koji se pije 2 šalice dnevno, obavezno jedna prije spavanja. I vrlo kronični prostatitisi će se povući pod redovitom uporabom ovog čaja.

Muškarci od 40.-te nadalje bi također mogli preventivno svakih par dana piti po jednu šalicu ovoga čaja. Radi se na način da se 1 žlica suhe biljke prelije sa 1 šalicom kipuće vode, poklopi i pusti stajati 30-tak minuta. Podgrije se ukoliko je potrebno, zasladi i toplo pije.

Tekst je napisala Martina Bogdanić izvorno za kolumnu Povratak prirodi tiskovine Burza