Vodopija, protiv bakterija i šećera

vodopija makro

Vodopija ili cinkorija je vrlo česta biljka našeg podneblja. Iako postoje 3 vrste vodopije najčešće kod nas raste ljekovita ili obična vodopija Cichorium intybus. To je onaj predivni plavi cvijet kojeg lako možemo prizvati u misli ali najčešće ne znamo kako se zove. Raste i u poljima, vrtovima, uz puteve, na različitim zapušenim zemljištima pa čak i procjepima betona i asfalta.

Vodopija sadrži do 20% fruktoze, pektine, intibin, različite gorke tvari, razne minerale pred kojima prednjači kalij, ali i inulin. Inulina je najviše u korijenu, njegova razina se mijenja kako se i mijenjaju godišnja doba.

Proljetni korijen će sadržavati najčešće oko 20 % inulina dok će to u jesen biti čak i do 40%. To zavisi o puno faktora; koliko je bilo sunca i kiše, kakve su temperature, kakav je sastav zemlje i dr. Inulin nam je posebno interesantan jer on djeluje na sniženje šečera u krvi Zbog ovog razloga najčešće ljudi koriste vodopiju. U tu svrhu posebno je aktivan korijen koji se treba redovito piti kroz duži period 3 šalice dnevno. On se vadi za ovu upotrebu u jesen kada se nadzemni do počne polako sušiti. Očisti se, isječe na komade i suši u pećnici na 30-40 stupnjeva uz poluotvorena vrata.

Ovaj korijen kao i svo drugo korijenje, sjemenje i drugi tvrđi dijelovi bilo koje biljke kuhaju se kao dekokt. To znači da se biljni material prelije sa hladnom vodom i stavi grijati, nakon što zavrije bilje se krčka, vrije još 5-10 min.

Osim korijena za blago reguliranje šečera u krvi neće biti na domet da svakodnevno jedemo obilje salata od mladog lišće vodopije. Osim šećera ovakva salata je prava vitaminska i mineralna bomba, jača i čisti želudac i krv, poboljšava probavu.

Ako nadzemni dio vodopije uberemo u punom cvatu i posušimo ju, također dobivamo vrlo ljekovit biljni materijal koji kuhamo kao običan čaj. Ovakav čaj će nam pomoći u reguliranju probave (potiče pražnjenje crijeva), očistiti će nam jetru (potiče i stimulira rad jetre i čišćenje žuči) utjecati će nam na dizanje cjelokupnog imuniteta ali će nas i lagano opustiti.

Zbog gorkih tvari koje sadrži voopija snažno drenira jetrru pa je vrrlo korisna u detoks kurama. Znači imamo jedan pravi čaj za današnji stresan način života. Čaj rađen samo od cvjetova može biti koristan napitak kod dječje ostipacije, pogoovo ako je praćena sa blago povišenom tempreaturom.

Iako se danas realno vodopija najčešće koristi za snižavanje šečera nekada se ona primarno koristila za izbacivanje vode iz tijela. U tom smislu koristila se pogotovo za upalna stanja mjehura i cijelog mokraćnog sustava. Još uvijek pobornici tradicionalne upotrebe ljekovitog bilja imaju fokus upravo na to djelovanje. Ovu upotrebu su potvrdila i moderna istraživanja koja su dokazala da osim što vodopija djeluje na izbacivanje tekućine djeluje i izuzetno protubakerijski. Među djelivanjem na bakterije posebno se ističe djelovanje na bakteriju Brucella koja radi česte komplikacije.

Vrlo koristan napitak možemo napraviti svakodnevno 1 veliku žlicu soka od vodopije razmutimo u 1 velikoj čaši vode. Ovo snažno podiže imunitet i daje energiju.
Vodopija je poznata kao sigurna biljka za upotrebu koja nema kontraindikacija sa lijekovima.

Ova naširoko rasprostranjena ljekovita biljka na našim područjima jako je zapostavljena u upotrebi. Vrijeme je da je se sjetimo i vratimo u upotrebu. Dolazi jesen, dolazi vrijeme kopanja njenog korijana.

Zanimljivosti: vodopijin cvijet cvate točno 5 sati a postoji i vjerovanje da se njezini listovi uvijek poravnaju sa sjeverom. Zato je bila često uzgajana u cvjetnim satovima.

Korijen vodopije koristi se kao zamjena za kavu: iskapa se u jesen, opere, očisti, isječe na komadiće i stavi sušiti u pećnicu na temperaturu od 30-40 stupnjeva uz poluotvorena vrata. Kada se korijen u potpunosti osušio pohranjuje se u papirnatu ambalažu i skladišti na toplom i suhom mjestu. Dio koji ćemo koristiti za kavu dodatno prepržimo u pećnici dok malo ne potamni. Nakon što se ohladi meljemo ga u mlincu za kavu koristimo umjesto kave.

Korijen vodopije može poslužiti za izradu variva kao i sve ostalo drugo korjenasto povrće.

Sirup protiv nervoze, lupanja srca i žgaravice: 1 šaka svježih cvjetova pomiješa se sa 3 šake smeđeg šečera, stavi u čistu teglu, zatvori i stavi na sunce na 3 tjedna. Potom procijediti i spremiti u tamne staklenke. Sirup uzimati po potrebi.

Tekst je napisala Martina Bogdanić 2014. godine, izvorno za kolumnu u tiskovini 24SATA