Matičnjak – djeluje antivirusno, jača živce i imunitet

Kada vam se pojavi herpes na usnici, stavljajte obloge od jakog čaja od matičnjaka – razvoj simptoma će se usporiti, a rana puno brže zarasti

matičnjakMatičnjak ili melisa (lat. Melissa officinalis) svima je drag čaj. Ima divan osvježavajući okus i miris koji podsjeća na limun, s dubokom notom punine svojstvene biljnim čajevima. Malo tko ga je probao, a da nije bio oduševljen. Osim što je iznimno ukusan, on je i vrijedna ljekovita biljka koja svojim antivirusnim djelovanjem snažno utječe na imunitet.

Zbog tih svojstava koristi se kod prehlada, viroza i gripe. Antivirusno djelovanje matičnjaka je toliko da kao vodeni ekstrakt odnosno kao jaki čaj djeluje na smanjenje razvoja virusa herpesaDakle, kada vam se pojavi herpes na usnici (herpes simplex), stavljajte obloge od jakog čaja od matičnjaka – razvoj simptoma će se usporiti, a rana puno brže zarasti.

melissa officinalisMatičnjak djeluje umirujuće i pomaže u regeneriranju kože. Kada ljeti beremo koprive golim rukama i opečemo se na njezine listove, ili nas ugrize kakav kukac, zgnječeni list svježeg matičnjaka stavljen kao oblog vrlo brzo će sanirati štetu.

Jednako tako, matičnjak smirujući učinak ima i na želudac. Ako ste nervozni ili imate problema s probavljanjem hrane, čaj od matičnjaka smirit će glavu i želudac i smanjiti bol kod gastritisa. Najčešće se i upotrebljava upravo kod nervoza i uznemirenosti, pa čak i depresija i nesanica, jer smiruje um, a time i ojačava čovjeka.

S obzirom na svoja ljekovita svojstva – ublažava grčeve, ima antivirusno djelovanje, regenerira kožu, umiruje um, podiže opći te posebno respiratorni imunitet, matičnjak je definitivno biljka koja zavrjeđuje biti dio vaše kućne biljne ljekarne.

copy of divlji matičnjakSvakako pronađite domaći čaj, jer je onaj iz ljekarne već izvjetrio i smanjena mu je učinkovitost.

Čaj se kuha tako da 1 veliku žlicu usitnjenog matičnjaka prelijete sa šalicom kipuće vode, poklopite i pustite da stoji 30 minuta. Potom ga procijedite i zasladite medom. Čaj se pije na gutljaje.

Osim što će vam ojačati živce, poboljšati imunitet, matičnjak će vam i obojiti cijeli dan u jedan drugi, veseliji, miomirisni ton. Uživajte!

Autor: Martina Bogdanić, fitoaromaterapeutkinja
Tekst je izvorno napisan za kolumnu Povratak prirodi Ri-telefax burza