Sikavica obnavlja jetru

Iako se u narodu ukupno 18 različitih biljaka zna nazivati sikavicom, kada govorimo o biljci koja djeluje sikavicahepatoprotektivno (štiti i regenerira jetru), mislimo isključivo na biljku Silybum marianum, drugog imena osljebod. Biljka ima rozi cvijet i zanimljivo bodljikavo zeleno lišće koje izgleda kao da je proliveno mlijekom. Sikavica se od davnina koristila za tretiranje različitih disbalansa jetre. Ponekada je to bilo čaj od lista biljke, ponekada prah od smrvljenog zrelog sjemena koji se uzimao uz obrok. U Makedoniji su se pripravci od korijena biljke koristili za jačanje muške potencije i protiv muške neplodnosti. Kliničkim istraživanjima je potvrđeno da doza koja je aktivna mora u sebi sadržavati minimalno 140 mg aktivnog spoja silimarina koja se uzima 3 x dn čime dolazimo do aktivne doze od 300-500 mg silimarina dnevno koji će pomoći regeneriranju naše jetre. Takvi standardizirani ekstrakti ne mogu se napraviti u kućnoj radinosti pa ćemo najčešće tablete sa standardiziranom dozom kupiti u biljnim ljekarnama.

Tinkturu, tradicionalan pripravak od sikavice radimo tako da potpuno zrelo a potom i osušeno sjeme biljke usitnimo u mlincu za kavu. 250 g sjemena stavimo u čistu telicu i prelijemo s 1 l 70% alkohola. Sikavica je jedna od rijetkih biljaka kod kojih nam je za izradu tinkture potreban tako jaki alkohol da bi se djelatne hidrofilne tvari izvukle iz biljke. Teglicu stavimo na toplo mjesto i svakodnevno ju bar jednom snažno protresemo. Nakon mjesec dana tinkturu procijedimo i kao gotov pripravak propisno ju označimo i spremimo na mračno i hladno mjesto. Uzimamo ju tako da 3 x dn rastopimo po 30 kapi u 0,5 dcl vode ili čaja. Tinktura se koristi za tretiranje različitih disbalansa te regeneraciju jetre.

Članak je u originalu objavljen kao riječ stručnjaka 12.11.2013. u dnevnim novinama 24 SATA. Napisala ga je fitoaromaterapeutkinja Martina Bogdanić.

sikavica, osljebod