Borovica i Kneipova – kura čistač organizma

Juniperus by PixabayU Hrvatskoj su popisane 4 vrste Juniperusa, redom Juniperus communis iliti borovica, Juniperus oxycedrus iliti smriča, J. phoenicaea fenička borovica i J. sabina smrdljiva borovica. U Primorju su najčešće borovica, koja ima tamnoplave (pseudo)plodove i smriča sa smeđe-crvenim (pseudo)plodovima.

U ljekovite svrhe u narodu se najviše koristi borovica. Ona je poznato diuretično sredstvo, sredstvo koje se koristi za detox, za olakšanje iskašljavanja i za dizanje imuniteta.

Poznata je i još uvijek rado korištena Kneipova kura bobicama borovice. Ona djeluje kao snažan diuretik u kurama detoksikacije, sredstvo za pojačanje apetita, popularan zimski „dizač“ imuniteta, sredstvo za poticanje izmjene tvari te u kurama protiv reumatskih oboljenja.

Protiv reumatskih oboljenja kura se provodi u jesen, sa obiljem šetnji na svježem zraku a na proljeće se krv pročisti kurom soka mladog maslačka. Za ove kure potrebno je imati zdrav želudac i potpuno zdrave bubrege te ju ne trebaju koristiti osobe slabih bubrega koji su skloni upalama, ili osobe sa proteinima u mokraći, trudnice, dojilje. Ukoliko u šetnjama prirodom naiđete na tamnoplave bobice borovice možete ih ubrati i sada napraviti jednu kraću kuru i u ovom zimskom periodu. Imajte na umu da trebate piti povećane količine vode.

Kura se provodi vrlo jednostavno. Ako po prvi puta radite ovu kuru sažvačite dobro bobice, sok progutajte a tvrde dijelove ispljunite.

Prvi dan sažvaču se 4 bobice, drugi dan 5, treći dan 6 i tako dok ne dođemo dvanaesti dan na 15 bobica. Nakon toga svaki dan žvačemo po jednu bobicu manje i idemo sa brojevima unatraške. Ako vam bobice izazivaju žgaravicu ili ne pašu na želudac Kneipp preporuča da neposredno po uzimanju popijete toplo mlijeko.

Još uvijek, na snijegu, plave se bobice na stablima i grmovima borovice. Njeni plodovi sazrijevaju čak 3 godine, prkose ljetnim žegama i zimskom ledu i buri, čekaju da ih poberete.

Ponesite rukavice, izgrepsti ćete ruke.

Tekst je izvorno napisan za kolumnu Povratak prirodi, Burza, 2014., Martina Bogdanić