Bazga, crna bazga, zova (Sambucus nigra) spada u naše najljekovitije biljke koju poznaje zaista velik broj ljudi.
Iako se od nje uvjetno može koristiti i list i kora, primarno ćemo se fokusirati na cvijet i njegovo djelovanje. Jer kada se govori o ljekovitosti bazge misli se prvenstveno na one divne bijele čipkaste cvijetove koji mame svojim opojnim mirisom. Od najstarijih vremena čaj od cvijetova bazge bio je na cijeni kao izuzetno ljekovit napitak a novija znanstvena istraživanja potvrdila su njegovu djelotvornost.
Bazga djeluje antibakterijski i antivirusno, jača imunitet i možemo ju sa pravom nazvati prirodnim antibiotikom. Ona čisti krv i želudac od suvišnih kiselina, pojačava znojenje, djeluje protiv kašlja, snažno i specifično diže respiratorni imunitet pa ćemo ju uvijek koristiti kod prehlada i viroza. Svojim djelovanjem ona ublažavanje bolove, olakšava iskašljavanje, vrlo blago smiruje i dobro snižava temperaturu pa je prva je biljka odabira i kod onih pravih, jakih gripa.
Ali to nije sve, bazga je i dobar diuretik ali i blagi laksativ pa ćemo ju koristiti kod svih stanja gdje je međustanični metabolizam usporen, limfa i voda u organizmu u zastoju ili treba tek blago izbalansirati tijelo j potaknuti probavu. Znanstvena istraživanja potvrdila su i njeno protuupalno ali i hepatoprotektivno djelovanje, što će reći ide u smjeru zaštite i obnavljanja jetre, naravno u blagim dozama i u dugotrajnoj upotrebi.
Kako god da okrenete, prava je grjehota da baš sada, ovih dana kada bazga cvate, ne odete u prirodu i ne naberete njene predivne velike cvatove. Berite ih za vrijeme najjačeg sunca kada imaju najmanje vlage i vrlo brzo ih osušite na toplom i prozračnom mjestu. Ako ne bude dovoljna cirkulacija zraka oko cvjetova ili imaju previše vlage, potamniti će, poružniti ali i izgubiti dio svoje ljekovite snage. Cvijet bazge je toliko ljekovit ali i nježan da ga mogu kod jakog kašlja koristiti i djeca. U svakodnevnoj upotrebi najlakše ćete ga djeci, za dugoročno dizanje imuniteta, davati u obliku tradicionalnog sirupa od cvijeta bazge.
Zato jer čisti krv blagim stimuliranjem jetre i bubrega u isto vrijeme biti će jako dobar odabir kod različitih kura detoksa organizma i mršavljenja a da nema nekih izraženih snažnih kontraindikacija. Ipak predostrožnosti radi, trebale bi ju izbjegavati izuzetno osjetljive osobe koje imaju velike komplikacije sa žuči ili čir na želucu.
Plavi plodovi bazge su sasvim druga priča. Sadrže toksičan sambunigrin koji sadrži cijanovodik kojeg pogotovo ima u nezrelim plodovima i listovima. Dobra vijest je da se on uništava termičkom obradom. U praksi to znači da ako se pomamite, stanete ispod drveta i jedete čak i zrele primamljive ukusne bobice bazge očekujte da vas vrlo brzo snađe mučnina, povraćanje i proljev. No ako te iste bobice naberete, očistite od peteljki i od njih skuhate ukusan pekmez ili ih prokuhate u sirup dobiti ćete neškodljiv ljekovit pripravak.
S druge strane, osušene bobice kuhane kao čaj zaustaviti će proljeve slično kao i mnogo drugo sušeno plavo bobičasto voće (borovnica, kupina). Dakle sa plodovima prirode treba pametno i oprezno. Upoznajte ih, upoznajte njihove zakonitosti i polako ih jedan po jedan uvedite u svakodnevni život. Za početak osušite cvijetove za čaj, napravite sirup i čekajte jesen da se počastite pekmezom od bobica. Bazga ja predragocjena biljka da ju ne biste imali u svojoj kućnoj biljnoj ljekarni, i ne manje važno: berući ju provesti ćete prekrasan sunčan dan u prirodi.
Čaj protiv prehlade:
dnevno popiti min 3 šalice dnevno: 1 velika žlica sitno isjeckanog suhog cvijeta od bazge, 1 šalica kipuće vode, prelijte, poklopite i pustite da odstoji 20 min, procijedite, dodaje domaći med i uživajte.
Sirup od bazge:
30 cvijetova bazge preliti sa hladnom vodom tako da voda u potpunosti prekriva sve cvijetove. Nakon 24 h procijediti i dodati 3 kg šećera i sok od par limuna. Pustiti da stoji još 24 h i ako se šećer za to vrijeme nije otopio zagrijati na vatri dok se ne otopi. Sipati u čiste staklene boce, čuvati u frižideru
Pohani cvijetovi bazge
8 cvjetova bazge
15 dkg brašna
2 dcl mlijeka
1 jaje
smeđi šećer
malo ruma
Umiješati gusto tijesto, u njega umačite cvijet po cvijet i pržite u vrelom ulju. Ovo je brz i aromatičan desert kojeg obožavaju djeca.
Tekst je izvorno napisan za kolumnu 24 SATA, 2014.