Za žene nakon 35. godine – gdje počinje a gdje završava lice

mast-za-raneŽene negdje oko 35.-te počinju obraćati pažnju na kožu lica i redovitije nanositi kreme, hranjiva ulja i hidratantne losione. Negdje oko 40.-te sve su vidljiviji znakovi kvalitete života zadnjih godina, kvaliteta prehrane, njege, dostatne količine odmora i sl. I vrlo često baš tamo oko 40.-te počinju biti sve vidljivije drastične razlike u kvaliteti kože lica, vrata i dekoltea. Najčešće je u najgorem stanju dekolte koji se počinje borati i izgledati sve lošije. Uzrok, osim godina i genetike, je i dugotrajni manjak tjelovježbe ali i njege. Dakle ključno pitanje je gdje počinje i gdje završava lice, ili ono što uokružuje lice.

Lice u tom smislu počinje na čelu a završava duboko u dekloteu. Imajte to na umu i neka vam ne bude „šteta“ iliti „ne štedite“ da kremu koju nanosite na lice redovito nanesete i na prednju i bočne strane vrata i na kožu dekoltea. Da, možda će pidžama biti malo masna, ali će koristi dugoročno biti vrlo uočljive. Osim hidratacije potrebno je i ovu kožu redovito počastiti i kakvim „gurmanskim obrokom“ u smislu regenerativne ulje mješavine.
Receptura moguće mješavine za intenzivnu regeneraciju i redovitu njegu:
20 ml baznog ulja argana
20 ml baznog ulja ploda divlje ruže
5 ml ulja pšeničnih klica
5 ml ulja (voska) jojobe
2 kapi eteričnog ulja bugarske ruže
Ako nemate ulje bugarske ruže možete za prvu ruku staviti i 2 kapi eteričnog ulja geranij bourbona te 5 kapi eteričnog ulja (slatke) mandarine. Ako vam neko od ovih eteričnih ulja stvara odbojnost nemojte ga koristiti. Poanta je da u svom večernjem ritualu uživate te nađite neka druga ulja koja vam pašu. To može biti npr. eterično ulje sandalovine, lavanda u kombinaciji sa ružmarinom, naranča u kombinaciji sa jednom kapi lang-ylanga, cedar sa zelenom mandarinom…
I ne zaboravite uživati, redovito. I redovito se mazati.

Napisala: Martina Bogdanić, fitoaromaterapeutkinja i travarka

Članak je izvorno napisan za kolumnu “Povratak prirodi” portala Burza.com.hr