Recept za biljnu zimsku ljekarnu

Autorica: Martina Bogdanić, fitoaromaterapeutkinja

Zimi je potrebno više nego u druga godišnja doba biti svjestan.

Biti svjestan svoga tijela, svojih misli, postupaka i vremenskih uvjeta koji vladaju oko nas. Najčešće nas zimi muči kakav kašalj, šmrca nam nos i imunitet pleše po ivici ruba temperature.

Za takva stanja potrebne su nam domaće čarape od vune pramenke. Ne biste vjerovali koliko zdravlja može proizaći iz zdrave cirkulacije i toplih nogu.

Osim toga potrebno nam je i dosta svježe bure koja nosi sa sobom kisik i sunca na licu koje tjera zimsku depresiju a s njom odlazi i pad imuniteta.

U prehranu treba ubaciti što je više tamnozelenog lisnatog povrća pa makar bilo iz škrinje a u ruku svaki dan uzeti svoju šalicu čaja.

Od ljekovitog bilja možemo birati najrazličitije biljke već zavisno od toga kakav nam je disbalans u tijelu.

Zimi ne možemo izbjeći ravnomjeran omjer čudesnih glavica majčine dušice (Thymus serpyllum) i vrckavog vrisaka (Satureja montana) s dodatkom truna kadulje (Salvia officinalis).

Ovo su sve odreda ljekovite biljke koje izrazito dobro djeluju na imunološki sustav s velikim naglaskom na respiratorne tegobe, kako u preventivnom tako i u terapeutskom smislu.

Kada nas uhvati nesanica, anksioznost i tuga (istinski zbog manjka sunca) potrebno je uzeti glavice jaglaca i kamilice u jednakom omjeru svaki dan pred spavanje.

Fali li nam energije i volje za životom (malo armature) osim već spomenute bure i sunca sjetiti ćemo se ružmarina i koprive koji će nas nahraniti mineralima ali i potaknuti usnulu mikrocirkulaciju. Svaku šalicu čaja zasladite sa žličicom domaćeg planinskog meda, u onim težim danima kapnite par kapi propolisa i uvjerena sam da ćete ovu zimu provesti zdraviji nego inače.

Dakle recept glasi: vunene čarape od pramenke, bura i sunce na licu, tamnozeleno lisnato povrće, čajevi od ljekovitog bilja i obavezno: uživati maksimalno koliko je moguće u životu!