Proljetne alergije i kapi za nos

livada cvijeće.JPGKoliko god se veselili proljeću, ono vrlo često osjetljivim ljudima radi probleme u vidu respiratornih alergija. Ono kada oči svrbe i peku, a nos curi. O proljetnim alergijama zapravo treba razmišljati još na jesen. Tada treba dobro očistiti jetru, a tijelo tijekom zime redovito krcati mineralima, namirnicama bogatim kalcijem i magnezijem.

Također, na jesen već treba provesti tromjesečnu kuru uzimanja biljnog ulja sjemena crnog kima, a svako toliko potpomoći si malo i s prahom nima.

No, što ako nas je proljeće (opet) uhvatilo nespremne?

U prvom redu treba se opet sjetiti kalcija i magnezija, a po potrebi i željeza. Potrebno je malo ojačati krv sokovima od cikle, mrkve i jabuke, po mogućnosti po pola litre dnevno. Bez brige, mogu se već cijeđeni kupiti u trgovinama sa zdravom hranom, iako bi daleko bolje bilo da sami u sokovniku iscijedite ove namirnice.

Od čajeva ćemo se sjetiti vriska (Satureja montana) koji izvrsno djeluje na respiratorni sustav. On nam omogućuje da lakše dišemo, snažno diže imunitet, djeluje protubakterijski (jer se u nakupljenoj sluzi sluznice nosa mogu nataložiti bakterije) te zadnje, ali ne i manje važno – vrisak vrlo blago umiruje centralni nervni sustav. To nam je bitno kod alergija jer treba smiriti pretjeranu reakciju organizma koji je u jednom svom dijelu pomislio da je neka tamo majušna čestica peludi strašna opasnost te proizvodi tako snažnu reakciju organizma.

Za smirivanje upaljenih očiju i sluznice nosa može nam pomoći redovito (više puta tijekom dana) ispiranje u vodi ili u blagom čaju od kamilice. Kako su i oči i sluznica nosa dijelovi tijela koji proizvode slane izlučevine, ovaj čaj je potrebno malo zasoliti. Za to ćemo koristiti najobičniju kuhinjsku sol, po mogućnosti morsku i to onu koja nije jodirana. Za nos ćemo na 1 dcl blagog mlakog čaja kamilice dodati pola male ravne žličice soli te miješati dok se ne otopi. Ovako pripravljene kapi mogu stajati do najviše 3 dana na negrijanom mračnom mjestu. Stavljamo ih u svaku nosnicu po par kapi svaka dva sata, pijemo vrisak (nije na odmet ni malo koprive), redovito se i kvalitetno odmaramo te obratimo pažnju na tanjur koji pri svakom obroku treba imati polovinu obroka u zelenoj boji lisnatog organskog povrća.

Napisala: Martina Bogdanić

Članak je objavljen kao dio kolumne Povratak prirodi na portalu tiskovine Burza.hr