Kadulja, kraljica krša

Klasičan čaj od kadulje pomaže kod probavnih tegoba, pretjeranog lučenja mlijeka kod dojilja te ponekad i kod problema u menopauzi.
Kada pomislim na kadulju, uvijek se sjetim stare poslovice: “Kako da umre čovjek koji u vrtu ima kadulju?”

kadulja makroKadulja (Salvia officinalis), žalfija, kuš, djeluje protubakterijski, protuvirusno i protugljivično. U našim krajevima najviše se upotrebljava za tretiranje disbalansa usne šupljine u vidu afti, krvarenja zubnog mesa i grlobolje.

Za upalu grla najčešće se koristi kuhana u mlijeku. Ovaj ukusan napitak mnogima je pomogao, a pripravlja se tako da se 3-4 listića prokuhaju 3 minute u mlijeku te se na kraju doda i velika žlica meda. Napitak se pije polagano, na gutljaje.

Klasičan čaj od kadulje pomaže kod probavnih tegoba, pretjeranog lučenja mlijeka kod dojilja, a ponekad može pomoći i kod problema u menopauzi (valunzi). Zanimljivo je i njeno djelovanje na znojenje – slabi čaj od kadulje lagano smanjuje, a jaki čaj potiče znojenje. Čaj od kadulje smanjuje izlučivanje sebuma, pa zahvaljujući i antibakterijskom djelovanju, pomaže kod premasnog vlasišta. U tu svrhu čajem se namoči ili istrlja čisto oprano vlasište. Umivanje u njenom čaju pomaže kod nečiste kože lica i akni. kadulja 1

Budući da djeluje i protugljivično, kod gljivičnog oboljenja stopala pomažu redovite kupke stopala u čaju kadulje. Na otocima se čaj od kadulje tradicionalno pije kod proljeva, a svježe lišće žvače kod upale zuba i usne šupljine.

Tinktura od svježe kadulje ima dokazano spazmolitično djelovanje (opušta grčeve), posebice kod probavnog sustava. U tu svrhu preporučuje se piti po 5 kapi tinkture otopljene u malo vode tri puta dnevno prije jela.
Čini se da je kadulja biljka koja kod svega pomaže. kadulja 2

No, ipak treba pripaziti s eteričnim uljem kadulje. Naime, ono je neurotoksično i, iako je kadulja saveznik usne šupljine, dodavanje njenog eteričnog ulja u zubne paste je velika pogreška i može imati negativne posljedice ako ih koriste trudnice i dojilje, epileptičari, osobe koje su pod stresom, koje imaju visoki krvni tlak ili su u hormonalnom disbalansu, pogotovo žene koje imaju neki od oblika tumora reproduktivnog sustava.

Zato, da biste naučili pravilno raditi zubne paste, prijavite se na neku od radionica izrade zubnih pasti! Iako je povratak ljudi prirodi i prirodnom u porastu, nije sve prirodno bezopasno za svakoga. S biljem treba postupati pažljivo, mudro i odmjereno.

Autor: Martina Bogdanić, fitoaromaterapeutkinja
Tekst je izvorno napisan za kolumnu Povratak prirodi Ri-telefax burza