Sirup za grlo

Autorica: Rosana Škopac

SIRUP PROTIV KAŠLJA

Dolaskom zime dolazi nam i kašalj. Ove godine nije zaobišao ni moju kćerku Miju. Odlučila sam se za prirodan izbor; primijeniti svoje novostečeno znanje iz travarstva i fitoaomaterapije  i sama pripraviti sirup protiv kašlja. Vjerovala sam da bilje ubrano vlastitom rukom na meni dragim lokacijama i čistoća želje za zdravljem kćeri moraju dati najbolje rezultate.

Odabir bilja nije bio težak:

Salvia officinalis

KADULJA (Salvia officinalis), kao što joj i samo ime kaže spasiteljica, jer salvia dolazi od latinskog glagola spasiti.

Moja omiljena biljka s kojom me upoznala  nona govoreći mi da s njome trljam zube i zubno meso.                                                                        

Ubrala sam je šetajući  prema Skitači, na mjestu koje ne gleda more. Smjestila se pored suhozida, na toplo i sunčano mjesto. Osvojila me svojim aromatičnim mirisom , svijetlozelenim listovima i  malim ružičastim cvjetićima.

Kadulja je borac protiv bakterija, virusa i raznih gljivica. Pomaže kod kašlja, hunjavice, bronhitisa, prehlade i gripe. Ekspektorans je, te pročišćava dišne organe.

PRIMORSKI VRISAK (Satureja montana)

Satureja montana

Nizak grm, blijedoružičastih cvjetića, koji me mirisom snažno podsjeća na vrelinu ljeta. U narodnoj medicini koristi se za bolesti želuca i crijeva, a također djeluje umirujuće, protiv gripe i prehlade, akutnog i kroničnog bronhitisa, katara bronha i infekcija.  

MAJČINA DUŠICA (Thymus serpyllum) Thymus serpyllum

Niska trajnica sitnih ružičastih cvjetića, vrlo ugodna mirisa. Nježna i samozatajna, a istovremeno hrabra i snažna.

Pomaže kod bolesti dišnih organa, sluzi u plućima i bronhijima, prehlada, ekspektorans je, jak antiseptik organa za disanje. Olakšava iskašljavanje, umiruje kašalj, te sprečava širenje infekcija zbog svog protuupalnog djelovanja.

 Prostrla sam navedeno osušeno bilje na kuhinjski stol i dala  se na posao. Skuhala sam jaki čaj i kuhinju je preplavio miris prirode.

Zapržila sam šećer bez vode i promatrala kako mijenja boju od bijele do zlatnožute i pretvara se u tekuću  karamelu. Sirup od šećera dodala sam u čaj i kuhala na laganoj vatri dok nije postao željene gustoće. Ostavila sam da se hladi pri čemu je još malo zgusnuo.

I napokon testiranje 🙂  sirup za grlo

Mia ne voli piti sirupe. Uvijek imamo spremnu čašu vode ili barem komadić čokolade kako bi isprala okus sirupa. Uzela je žilicu sirupa i reakcija je bila meni iznenađujuća. Mmmm, mama, ja bi još. Popila je sirup tu večer  i još dva puta idući dan i kašalj se povukao.

Bila mi je to potvrda kako je spoj prirode i dobre energije najbolja kombinacija.

Recept:

40 gr osušenog bilja ( omjer koji sam ja koristila 80% kadulja, 10% vrisak, 10% majčina dušica)

600 ml vode

250 gr šećera

Doziranje:

Odrasli: 3 puta dnevno po jednu veliku žlicu

Djeca: 3 puta dnevno po jednu malu žlicu

Uživajte!

Rosana