Dojmovi III: Edukacije iz travarstva i fitoaromaterapije

terenska nastava ljekovito bilje

Martinu sam upoznala kao voditeljicu i učiteljicu na Edukacijama iz travarstva i fitoaromaterapije gdje me uvela u svijet fitoterapije, aromaterapije i prirodne kozmetike, a na edukacije sam dospjela sasvim slučajno. Bilo mi je dosta krema i proizvoda koji nakon nekoliko minuta izazovu pobunu na mome licu i tijelu, osim toga htjela sam povećati svoje skromno poznavanje ljekovitog bilja. Htjela sam lječiti moje dijete onako kako je mene moj otac, prirodno. Posebno mi je stalo da to bude bilje koje sama uberem. Mislim da je taj način mnogostruko bolji od pukog kupovanja bilja po ljekarnama.

Možda će se neki pitati zašto sam izabrala baš nju, tako mladu ženu ( jer neki misle da je mladost nedostatak, da nema dovoljno iskustva ) , ali čim je ugledate shvatite da je njena mladost prednost! Kada vidite koliko srca i duše unosi u sve što radi, znate da ste na pravom mjestu i kod prave osobe!

Martina  je  žena puna entuzijazma, strasti, ljubavi prema ljudima i prirodi,ona  nesebično dijeli i otkriva “tajne” koje neki tako ljubomorno čuvaju. Ima puno znanja  i još više volje i strpljenja da ga prenese.

Kroz nekoliko mjeseci našeg druženja naučila sam raspoznavati puno različitog bilja, raditi tinkture, macerate, uljne mješavine, kreme itd. mogla bi tako nabrajati još neko vrijeme, ali najvažnije od svega, ona ima poseban način na koji prenosi znanje. Kroz ugodna druženja gdje objašnjava i navodi primjere iz stvarnog života, uvijek spremna odgovoriti na pitanja, objasniti nešto po ko zna koji put. Njena predavanja su vesela, svaki puta drugačija, ali nikad dosadna ni suhoparna. Ali ako mislite da je nezahtjevan učitelj, varate se, zna biti itekako neumoljiva i stroga pogotovo što se tiče kemotipiziranja eteričnih ulja.

Martina ima ono što je meni bilo najvažnije pri odabiru tečaja – živo poznavanje bilja na terenu, u prirodi, a ne samo teorijsko znanje! Ona će vam točno reći koja je to biljka, za šta je koristimo, u kojem obliku i točno određenu recepturu. Za mene je to bio odlučujući kriterij pri odabiru tečaja jer nisam tip od čistog suhoparnog učenja teorije, bitno mi je živo znanje. Tražila sam osobu koja će mi točno znati pokazati biljku i naučiti me da je sama znam prepoznati i da znam što ću i kako sa njom od samog branja, sušenja, upotrebe. Ja sam tu osobu pronašla ili je ona mene, ko zna….i zato hvala ti Martina što si me uvela još dublje u taj krasan svijet prirode, prekrasnih eteričnih ulja i kozmetike, spojila sve to u jednu cjelinu i time oplemenila moj život i živote mojih najmilijih.

Irena Matejčić

Potaknuta prekrasnim terenskom nastavom koji sam provela u sklopu Edukacija iz  travarstva i fitoaromaterapije Udruge  ‘Studio Martina & Natura’,  odlučila sam i na ovaj način prenijeti dio svoje  ushićenosti i ljepote koje mi je pohađanje te škole donijelo.  Inače sam često sam tijekom predavanja bila toliko nadahnuta, da bi pomislila kako moram pisati o divnim stvarima koje učimo i doživljavamo u učionici kod Martine, jer bi bilo zaista šteta takve vrijednosti i znanja zadržati samo za sebe. Moj se svijet promijenio i postao je svjetliji i veći i u njemu je sada  ljepše živjeti.

Svaki put kada sam dolazila na tečaj, osjećala sam se kao dio nekog povlaštenog društva, kao da sam jedna od nekolicine izabranih, koji će dobiti uvid u skriveni, čarobni svijet živog  bilja i eteričnih ulja.  A tako je i bilo.Osjećam da smo se kroz učenja približili samoj esenciji biljaka.

Svako predavanje je bilo uzbudljivo i svojevrsno otkrivenje, puno novih uvida i spoznaja. Same edukacije su između ostalog i jako velik rad na sebi i prilika za tranformaciju i napredak na osobnom nivou.

Martina ima zaista impresivno, ogromno znanje i način na koji drži svoja predavanja osvaja. Na mene su njezina predavanja djelovala  hipnotički i ja sam, dok sam je slušala, poželjela zapisati svaku riječ koju govori, jer se sve činilo tako važnim. Naučili smo zaista puno toga,  sada znamo kako najbolje iskoristiti svu ljekovitost i blagodati koje pruža ljekovito bilje, koje nalazimo na obližnjim livadama, pa i dalje. Stekla sam dojam da Martina sa svakom biljkom ima poseban odnos i da prema baš svakoj gaji posebno poštovanje. A to poštovanje je prenijela i na nas. Mislim da su nam njezina predavanja pružila dubok uvid u svijet bilja, znanstveni ali i u onaj suptilniji,bliži ženskoj duši. Sada ne samo da smo naučili koje biljke imaju  ljekovito djelovanje , nego znamo i zašto je ljekovito, te kako i zašto djeluje na način na koji djeluje.

Moram spomenuti i još nešto sa predavanja što me se dojmilo. Martinin pristup učenicima je nevjerojatno  inspirativan, i uza silno znanje, ona na svoje učenike prenosi svoj ogromni entuzijazam i ljubav. Njezina energija je ‘zarazna’  i mislim da tu nitko ne ostaje ravnodušan.

Ali, cijeli tečaj ili kako ja volim reći ‘škola ljekovitog bilja i fitoaromaterapije’, je bila puno više od samog učenja. Ostali pohađatelji tečaja, u čijem sam društvu imala čast provoditi vrijeme,  postali su dio mog života i vjerujem da će zauvijek biti tako, bez obzira na međusobne udaljenosti. Veže nas ljubav prema prirodi, ljubav  jednih prema drugima, prema šumskim pustolovinama. Zaista sam sretna što sam upoznala tako divne, drage  ljude!

I na kraju, mogu još reći da je ova škola meni donijela korak u jedan novi svijet. To je svijet kojem sam težila, ali mu se sama nisam znala približiti. Sada sam dio tog svijeta, povezana sam sa ritmovima prirode i životom prekrasnog bilja, koje me doziva na svakom koraku, bilo gdje da krenula. Škola travarstva i fitoaromaterpije učinila je prirodu mojim novim domom, i na tome sam beskrajno zahvalna.

Ana Miloš