Dojmovi IV: Edukacije iz travarstva i fitoaromaterapije

smilje i kaduljaLjubav prema bilju u meni postoji oduvijek. Još kad sam se kao dijete liječila čajevima koje je moja baka brala i sušila. U srednjoj školi za farmaceutskog tehničara sam naučila dosta o bilju, latinska imena, sastav i podjelu biljnih droga, te njihovo djelovanje. Nakon mature pokušala sam upisati farmaceutski fakultet, ali nisam uspjela. I drago mi je da nisam jer me život odveo u potpuno drugom smjeru. Htjela sam i stažirati u ljekarni, ali me život stalno odvlačio od toga. S vremenom sam shvatila da je posao u ljekarni zadnje što ja želim raditi. Prodavati ljekove, nikako.

Željela sam raditi s biljem, brati, sušiti, raditi tinkture, macerate… I od srednje škole pa sve dok nisam upisala Martininu edukaciju iz travarstva i fitoaromaterapije, tapkala sam u mraku. Iako sam imala puno znanja o bilju, čitala knjige, gledala fotografije i tražila to bilje u prirodi, ono je bilo nekako raspršeno. Jako sam se željela time baviti, i trebao mi je netko da mi pomogne da sve to povežem i smislenije krenem u taj magični svijet bilja. Prepuštena životu da me vodi, kao i uvijek, odveo me opet na pravo mjesto.

Na Martininim edukacijama sam shvatila koliko je maleno moje znanje i koliko je taj svijet bilja, psihosomatike i uzroka raznih bolesti, te eteričnih ulja ustvari GOLEM. I koliko je njeno znanje o tome veliko. I ne samo znanje, nego strast, entuzijazam i ljubav.

Kao putnička grupa sastajali smo se svaku drugu subotu i svi smo s nestrpljenjem očekivali slijedeće druženje. Učili smo ne samo o biljnom svijetu, nego i o samima sebi. Edukacije su bile opuštene i prilagođene našim potrebama. Ako je netko iz grupe imao problem, svi smo se trudili pomoći riješiti ga.

A što se tiče teoretskog znanja, jedva je stalo u 200 stranica skirpte koju sam sastavila iz Martininih slajdova i bilješki s predavanja. I napokon mi se sve posložilo u glavi.
Mnogo novih biljaka sam prepoznavala preko fotografija koje smo često gledali na edukacijama, ali opet je tu bilo dosta nagađanja, nisam mogla biti sto posto sigurna da je to ta biljka koja mislim da jest. Nakon terenske nastave mi se sve posložilo u glavi. Naučila sam raspoznavati puuuno biljaka i razlikovati ih od nekih sličnih, ali otrovnih. I znam odmah što bi s tom biljkom, hoću li je sušiti za čaj, napraviti tinkturu i/ili uljni macerat i koje ulje za to upotrijebiti. Tek nakon terenske nastave osijećam da se mogu uputiti u taj svijet bilja sa samopouzdanjem jer sad više ne nagađam. Jedno je vidjeti biljke na fotografijama, a drugo je ubrati ju, opipati, pomirisati, okusiti… Sad se usuđujem brati biljke koje se prije nisam usuđivala radi sličnosti s otrovnim biljkama, nema više sumnja i nesigurnosti.

Upoznali smo se i s eteričnim uljima, ne samo njihovu mirisnu komponentu, nego i kemijski sastav i djelovanje na organizam kod raznih disbalansa. A isto tako i kontraindikacije i oprez kod upotrebe eteričnih ulja. Ona su mi novootkrivena ljubav i polako si stvaram kolekciju najkvalitetnijih kemotipiziranih eteričnih ulja i već sam na sebi, obitelji i prijateljima višestruko potvrdila njihovu učinkovitost.

U želji da se upoznam s tim svijetom što više, prošla sam i radionicu izrade prirodne kozmetike. To su bila dva mirisna dana ispunjena gomilom informacija o baznim i eteričnim uljima i hidrolatima. Sami smo izrađivali zubne paste, dezodoranse, šumeće kugle za kupanje, maske od gline, peelinge, kremice, šampone za kosu… I svu tu silu prirodnih preparata ponijeli sa sobom.

I sad napokon krećem u taj čudesni svijet bilja i prirodne kozmetike puna entuzijazma i vječito zahvalna svojoj učiteljici Martini što je tako nesebično podijelila svoje znanje sa nama, zahvalna i kolegi i kolegicama iz grupe što su bili tu, što smo si svi pružali veliku podršku i razumijevanje i, na kraju krajeva, svi smo postali prijatelji. I uz Martininu podršku i prijateljstvo, ništa nije nemoguće. Napokon imam dobru osnovu koju mogu dalje nadograđivati, ali smisleno i s razumijevanjem.

 

Tanja Šolić