Što kada vas ubode osa ili pčela – tri travke

početak bjega od  pčelaU ove proljetne dane, taman nakon što je proletio predugi val zime i sunce je naglo zagrijalo tlo, ja i moje učenice krenusmo na teren.

U Rijeci je bilo oblačno i čekala se jaka kiša, ali teren je čekao nas! Pitanje je bilo samo na koju stranu svijeta ćemo krenuti. Prognoze su pokazivale da će jug Istre biti sunčan samo do sredine dana, u Gorskom kotru očekivala se jača kiša, pod Velebitom je zaglavila naoblaka koje nije micala danima i odluka je pala na Krk. Na njemu se očekivala samo prolazna naoblaka. Divno je živjeti u Rijeci!: ) Sve je tako blizu : )

Taj dan, dok je Rijeka spavala pod kapom oblaka, uspjele smo na suncu otoka i dobiti boju, i pronaći puno bilja, i ljekovitog i samoniklog jestivog, nahodati se i nauživati! Krasno je u proljeće tumarati šumama Krka i poslije se spustiti do mora! Preporučam!

Zašto se ovaj tekst zove tri travke? Nekad davno čitala sam negdje priču, stari narodni recept, o tri travke i nakon što sam se puno puta uvjerila u učinkovitost ovog recepta jučer na Krku sam ga ponovo upotrijebila.

Dakle, ovaj vikend, na Krku, u tumaranju prirodom naišle smo na prekrasno gumno. To je kružna, u primorskim krajevima kamena građevina, promjera par metara koje je posebno izgrađena za vršenje žita. Gumno se danas vrlo rijetko može vidjeti i svaki naklon ljudima koji ga i dalje održavaju kao spomenik kulturne baštine toga kraja. Naravno pronalazak gumna nas je u potpunosti raspametio i oduševljeno smo ga pojurile poslikati.

Moja doduše slabašna upozorenja na rano proljeće i košnice pčela u blizini su se utopila u oduševljenom naslikavanju guvna, nas na gumnu, svega oko gumna, sve dok nas nisu napale pčele! Roj! Naravno, tako nam i treba, one su samo branile su svoj teritorij. Jurile su nas sve do auta a mi smo putem brzinski sanirale žrtve. Jednu djevojku ubole su u obraz a drugu u vlasište i tu je naravno bio na primjeni recept o tri travke.

Recept o  tri travke kaže: ako te ubode bilo kakav insekt odmah istrljaj ( ja preporučam: prožvači ) bilo koje tri travke koje nađeš i tu kašu stavi na mjesto uboda, brzo će proći.

Kako se ja ponešto razumijem u bilje nabrzinu sam u trku birala trave koje djeluju protuupalno i imaju puno soka.
Brzo sam prožvakala, ispljunula kašu u šaku i prilijepila ovim dvjema na ubodne rane, prije jurećeg ulaska u auto već su bile zbrinute. Divne moje učenice! Uopće se nisu gadile i potpuno mirno su to primile kao da sam im nalijepila flaster : )

Početno naticanje i pulsiranje oko mjesta uboda se vrlo brzo smirilo i već kroz 5-10 min kao da ništa nije bilo. Ovaj recept isprobala sam puno puta i zaista radi. Kako? Ne znam, ali radi.

Naravno u njega se ne bi trebali pouzdati ljudi koji su alergični na ubode pčela/osa ili oni koji zadobiju velik broj uboda, učinkovit je za obične nezgode. Pa eto, za obične nezgode ste zbrinuti! : )

Početak bjega od pčela

nešto od različitih vrsta bilja koje smo našli

otok krk, zelena dolina

kadulja zavija pupove