Dojmovi I: Radionica izrade zubne paste

Dosla sam na radionicu čudnim spletom okolnosti.
Luna (kćer) pere zube radionica izrade zubne pastesamo s četkicom jer ne podnosi jake okuse pa sam pomislila da bi ovako možda mogli potpuno izbjeci paste za zube u njezinom zivotu.  O prirodnoj kozmetici svašta nešto znam, ali o pastama za zube – bas nista.

Prošlog sam ljeta prvi put u zivotu 7 dana slusala predavanja iz Ayurvede i dobila neku veću sliku o koristenju etericnih ulja i ljekovitog bilja. Dobila sam cijelu knjigu recepata koje smo prepisivali sa slajdova. Osjećala sam se preplavljena i paralizirana. Zapamtila sam 2-3 korisna savjeta koja sam počela primjenjivati, ali sve ostalo stoji netaknuto. Skoro niŠta iz recepata nismo izrađivali na radionici. Ne volim recepte, u poslu koji radim ne vjerujem u njih i ne nudim ih.

Cijelu prošlu godinu sam pokušavala pronaći prirodni lijek za neke svoje tegobe i svaki put bih od stručnjaka kojem sam se obratila dobila više od nekoliko bočica skupih prirodnih tableta. Mrzim gutati tablete! Eno ih stoje i dalje na polici u kuhinji.

I tako je ova radionica o izradi paste za zube neočekivano postala puno više! Nisi nam dala recepte, to mi se jako svidjelo! I nisi nam pokušavala prodati magičnu bočicu tableta!  Svaki si sastojak pokazala i ispričala priču o njemu, to je ono sto pamtim. I više od svega me fascinirao vidjeti kako s puno ljubavi i mašte, ali i razumijevanja, poštovanja i odgovornosti pričas o eteričnim uljima i biljkama.

Postalo mi je jasno kako sam počela banalizirati Prirodu, uzimati je zdravo za gotovo, kupovati i koristiti etericna ulja olako, i zapravo koliko sam podložna komercijalizaciji prirodnih preparata, koja čini se nije ništa manje agresivana od farmaceutske industrije.
Tvoja mi je radionica bila baš osvježenje u mojem svijetu, i totalno buđenje.

Hvala ti

Sandra Karabaić