Festival samoniklog bilja i gljiva

U Rijeci je u subotu, 10.11.2012. održan drugi po redu Festival samoniklog bilja. Predavanja su se odvijala u Gradskoj vijećnici koja je bila puna zainteresiranih slušaoca. Prvo je predavanje pod nazivom “Šumska kuhinja” održao Anton Rudan-Šumski kuhar koji je govorio o samoniklom bilju koje koristimo u prehrani. Nakon njega je održala predavanje fitoaromaterapeutkinja Martina Bogdanić iz Udruge za fitoaromaterapiju “Studio Martina &Natura” pod nazivom “Ljekovito bilje i eterična ulja kod jesenskih tegoba”. Martina je posebno naglasila razliku između samoniklog i uzgojenog ljekovitog bilja te o našem najuobičajenijem ljekovitom bilju koje raste svuda oko nas kao što su  kopriva i majčina dušica. Na predavanju je naglašena njihova pravilna upotreba kod različitih tegoba te je dan primjer kroz dva recepata za njihovu upotrebu. Martina  je također govorila o upotrebi kemotipiziranih eteričnih ulja čajevca, ravensare i eukaliptusa globulusa za čiju su primjenu također dana dva recepta.  Nakon toga slijedilo je predavanje pod nazivom “Gljive PGŽ-a” Predraga Grubišića koji nam je svima otvorio apetit za ovom šumskom hranom. Nakon predavanja održan je okrugli stol sa sudionicima festivala Antonom Rudanom, Martinom Bogdanić i Predragom Grubišićem na kojem su slušaoci predavanja imali priliku direktno postavljati pitanja predavačima.

Sutradan, u nedjelju 11.11.2012. u prostorijama MO Turnić organizirana je izložba gljiva u organizaciji Gljivarskog društva Ožujka  iz Rijeke a na Grobničkom polju organizirana je pokazna vježba branja samoniklog bilja. O samoniklom jestivom bilju govorio je Anton Rudan dok je Martina Bogdanić govorila o ljekovitoj uporabnoj strani samoniklog bilja.  I predavanja u vijećnici i pokazni teren bili su zanimljiva iskustva koja su privikla velik broj zainteresiranih i još jednom potvrdila: Rijeka i samoniklo bilje, Priroda i šuma vole se trajno i javno. Veselimo se sljedećem festivalu samoniklog bilja koji je planiran za proljeće.

Ovom prilikom najavljujemo veliki humanitarnu akciju u Rijeci pod nazivom “Prirodom bez granica”
gdje će se promoviranjem prirode i suživota sa prirodom činiti prirodno a to je pomagati djeci. 

Inicijatori projekta Martina Bogdanić i Boris Pavelić  pod okriljem pustolovne udruge Banina čiji su članovi, organiziraju projekt kojim će skupljati novac za Dom za djecu Ivana Brlić Mažuranić iz Lovrana ( područna jedinica Rijeka, za nezbinutu djecu od 0-3 god života) te udrugu Kolajna ljubavi (koja je izgradila i vodi sirotište u Tanzaniji). U tu svrhu u okviru pojekta će 7.12.2012. biti organiziran absail (spuštanje po užadi) sa 4.-tog kata Robne kuće Korzo od 10.00 – 17.00 gdje će se svi zainteresirani građani moći spustiti po alpinističkoj užadi uz asistenciju Hrvatske gorske službe spasavanja koja je suorganizator projekta. Za ovu izuzetno atraktivnu mogućnost i priliku  građani će moći donirati novac za nezbrinutu djecu.

Drugi dio ovog projekta će se održati u prostorijama udruge Auris u Kružnoj ulici br.8 (ulaz do Palacha) 3 kat, gdje će tijekom 8.12.2012. biti organiziran mini festival sa temama o ljekovitom bilju, sirovoj hrani i biovrtlarstvu. Predavanja će se odvijati od 13.00-19.00 h sa nizom najeminentnijih predavača sa tog područja a građani će također moći za tu priliku donirati novac  za nezbrinutu djecu.

13.00 – 14.00 Anton Rudan
                              “Samoniklo jestivo bilje”

14.00 -15.00 Aleksandra Ožanić
                               ” Čudesan svijet cvijetnih esencija – Bachove kapi”

15.00 – 16.00 Martina Bogdanić, fitoaromaterapeutkinja

                              ” Ljekovito bilje i eterična ulja za jačanje imuniteta

16.00 –  17.00 Silvija Kolor Fodor, biovrtlarka
                              ” Zašto je bitno imati svoj biovrt”

17.00 – 18.00 Ivan Lesinger, fitoterapeut i homeopat
                            ” Kućna biljna ljekarna”

18.00 – 19.00 Spomenka Marković , row food praktičar
                               “Živa hrana, row food”

Ovdje bih posebno naglasili da svi predavači kao i svi uključeni u organizaciju u potpunosti doniraju svoje vrijeme i znanje te sa posebnom naglaskom najavljujemo poznatu hrvatsku biovrtlarku Silvek  (Silviju Kolor Fodor) koja će zbog  predavanja na ovom projektu doći čak iz Čakovca.

Pozivamo vas da dođete  poslušati zanimljiva predavanja, popijete šalicu čaja i razmijenite iskustva sa ljudima sličnih interesa.