Stolisnik by Ana Miloševa

Autorica: Ana Miloš

Stolisnik je još jedna u nizu čudesnih ljekovitih biljaka. U opisivanju njegovih blagodati,  mogli bi  krenuti od samog mirisa. Mmm miris stolisnika, miris njegovog čaja ima moć da te odvede negdje na ljetne livade, gdje se odmah ukazuje prostranstvo bijelih cvjetića. Baš milina. I tako je moja prva asocijacija na stolisnik ljeto i obala Cetine, gdje u hipu vidim svoju mamu, kako veselo trčkara sa svežnjem stolisnika i uzvikuje, vidi stolisnika, kako lijepo miriši. Možda prije nisam razumjela njezinu opčinjenost tim biljem, ali sada, nakon malo pomnijeg promatranja razumijem zašto ju je stolisnik toliko ushićivao. On stvarno zaslužuje posebnu pozornost i da se o njemu napišu stranice knjiga.

Uvijek je zanimljivo malo zavirit u povijest i proučit narodna nazivlja i vjerovanja. Iako je poznat pod raznim imenima, meni se čini najprikladniji naziv hajdučka trava. Hajduci, gerilci, su u svojim bitkama često koristili stolisnik za liječenje rana, i tu leži jedna od njegovih   ljekovitosti – ako se na ranu stavi sok od stolisnika prestane krvarenje a rana ubrzo počne zacjeljivati. List biljke i cvijet na bojištu se koristio kao prvi zavoj.

Također, postoji i legenda da je tijekom Trojanskog rata Ahilej bio ranjen u petu, te krvareći odlazi do Afrodite koja mu opere petu stolisnikom, i od tada stolisnik prema tom mitu i Grčkom junaku dobiva ime Ahilej (achillea). Iako unatoč ljekovitosti Ahilej umire, stolisnik i dalje ostaje vjeran pratitelj ranjenicima, i tako je već 2000 godina.

U srednjem vijeku postojalo je vjerovanje da je stolisnik vještičja trava. Vjeruje se da uzgajanje ove ljekovite trave donosi ljubav, dobru sreću i jasno viđenje, cvjetovi stolisnika raspoređuju se ispod jastuka, u svrhu dobivanja „istinskih snova“ o budućnosti. Zato je i  zastupljen u mnogim narodnim ljubavnim pjesmama, a jedna od njih ide ovako: ‘zeleni stolisniče, zeleni stolisniče,
ako me moja ljubav voli, prokrvarit će mi sada nos.’ Ovo bih čak i probala, treba samo malo vjere.

Uglavnom, toliko o narodnoj predaji, a sad malo još o njegovoj ljekovitosti. Biljka sadrži posebnu esenciju zbog koje djeluje protu upalno, te kao što je ranije spomenuto, odlično zacjeljuje rane, zaustavlja krvarenje. Cvjetovi i listovi naročito su korisni za probavne organe, potiče probavu. Sadrži gorko aktivno svojstvo pomoću kojeg tonificira dijelove probavnog sustava. Djelotvoran je protiv grčeva, smiruje srce i krvotok. Preporuča se osobama sklonim angini pectoris, djeluje antiseptički i čisti krv. Upotrebljava se za regulaciju ženskog ciklusa u pubertetu i menopauzi. Odstranjuje lišajeve i akne,  te se  stoga  mnogo koristi u kozmetici. Najbolji je lijek za sve rane, čireve, ozljede, prišteve, napukline, ispucanu kožu, hemoroide i sva vanjska krvarenja. Narodna medicina kaže da uz stolisnik nema infekcije.

Moglo bi se o njemu još svašta napisat i ispričat, ali je puno bolje uvjerit se u njegovu ljekovitost na osobnom primjeru. I zato ću sada ušutiti i spremit si jedan fini čaj.

Ana Miloš