Kraljica besmrtnosti sa krša

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Poznata je i točna stara izreka „Cur moriatur homo cui salvia crescit in horto? ili „Zašto da umre čovjek kome u vrtu raste kadulja?“. Ova biljka broji u Hrvatskoj 18 različitih vrsta iz roda Salvia (kadulja). Mi imamo tu povlasticu i sreću da kod nas na Mediteranu raste i najljekovitija od svih, prava ili ljekovita kadulja Salvia officinalis koja dolazi u dva varijeteta; uskolisna i širokolisna.

Kadulja, kuš, salvija, žalfija samonikla je biljka kamenjara i toplog podneblja, rijetko prelazi granicu od 800 m nadmorske visine i najčešće se smješta tako da je negdje u dohvatu pogledom na more.
Kadulja je od pamtivijeka bila na cijeni kao iznimno cijenjena biljka. Stari Grci i Rimljani štovali su njene ljekovite moći, stari Kinezi mijenjali su tri sanduka cijenjenog kineskog crnog čaja za jedan sanduk kaduljina lišća a u srednjem vijeku bila je zakonom naređena njena sadnja u samostanskim vrtovima.

Ova spasiteljica (naziv dolazi od latinski salvare, spasiti) u Europi još uvijek uživa velik ugled ali je kod nas pomalo zanemarena i pala u zaborav. Šteta, puna ju je obala, pa možda nam je i zato toliko „nezanimljiva“. Od Istre do Dalmacije kadulja opija svojim karakterističnim mirisom i mami prekrasnim ljubičastim cvjetovima. Ako se uzgaja u kontinentalnom području mnogostruko gubi na svojoj ljekovitosti. A baš sada, početkom svibnja pravi je tren za njeno branje.

Kadulja se bere na samom početku cvatnje dok je još u pupu, sakuplja se njeno lišće i cvjetni pupoljak. Suši se na toplom i prozračnom mjestu u hladu. Kako je cijela biljka prekrivena sitnim mekanim dlačicama koje brane biljku od dehidracije potrebno ju je jako dugo sušiti. Kada se potpuno osuši ( cca 7 dana) sprema se u papirnatu ambalažu. A ljekovita je… skoro za sve!

Kadulju primarno koristimo za tegobe respiratornog sustava, poznata je upotreba njenog čaja i sirupa za upale grla, kašalj i prehlade koje vrlo brzo sanira. Ona pomaže kod gnojnih angina, upala zubnog mesa, čisti sluz iz dišnih organa i želuca, pomaže kod loše probave, tonizira bubrege, jetru i mjehur, dobro čisti krv. Sa kaduljom možemo i lakše prebroditi tegobe menopauze te eliminirati ili bar smanjiti valunge i smiriti nervozu.

Djeluje izuzetno protubakterijski, pomaže osnažiti cijeli organizam dižući imunitet i ubrzavajući metabolizam. Djeluje na reguliranje znojenja, jak čaj potiče znojenje a slab ga smanjuje. Kadulja djeluje i na smanjenje lučenja mlijeka, jača maternicu, dati će poticajni impuls tijelu za regulaciju izostajućih i neredovitih menstruacija, djeluje kod pms-a i celulita, korisna je za ispiranje kod gljivičnih vaginalnih infekcija. Ovaj prirodni antibiotik možemo koristiti i za ispiranje rana, kako je kadulja i antioksidans ali i kozmetik možemo se protiv masne kože na licu umivati u njenom čaju.

Također nije na odmet spomenuti da kadulja u novijim istraživanjima povoljno djeluje na usporavanje procesa kod Alzheimerove bolesti. Biljka zvuči skoro čudesno zar ne? No, toliko aktivna biljka uvijek ima i svoje mjere opreza; ne smije se koristiti kod male djece, u dugotrajnim kurama kod upala bubrega ili kod tumora ženskih reproduktivnih organa (tumor dojke, jajnika i maternice) jer djeluje kao blagi biljni estrogen. Ne smije se njome kod upala zubnog mesa dugotrajno ispirati usnu šupljinu jer će ju pretjerano isušiti ( u tu svrhu treba kombinirati naizmjence, ispiranje kaduljom i kamilicom). Ne smije se žvakati puno svježih listova kao prevencija kod epidemija viroza, po 1-2 svježa listića 3 puta na dan će biti dovoljno.

Naime kaduljino eterično ulje zbog sadržaja ketona tujanola može djelovati neurotosično te njena prijema u većim količinama pogotovo tijekom trudnoće nije preporučljiva.
Čaj od kadulje sa mlijekom za upaljeno grlo: 1 veliku žlicu suhih kaduljinih listova kuhati u 250 ml mlijeka 3 min, procijediti, dodati med od kadulje i piti polako na gutljaje.
Druga verzija: karmelizirati 3 žlice šečera i na njih dodati 1 šalicu čaja od kadulje kuhanog 3 min, pusiti da se šečer otopi, piti na gutljaje.

Sirup od kaduljina cvijeta, za imunitet – sok na razrijeđivanje: 300 g cvijeta kadulje preliti sa litrom hladne vode, pustiti da odstoji 24 h, dodati 1 kg smeđeg šečera, zagrijavati na vatri dok se češer potpuno ne otopi, procijediti, spremiti u tamne boce, čuvati na hladom.

Sirup od kaduljina lista za grlo:
30 g suhog smrvljenog lista preliti sa 4 dcl vode, kuhati 5 min, procjediti, kuhati još 10 min, dodati onoliko meda (od kadulje, vriska i sl) koliko je čaja, pomiješati, uliti u tamne boce uzimati 3 x dnevno po 1 veliku žlicu.

Tinktura: pola teglice napuniti sa sviježim isjeckanim listom kadulje, do vrha naliti jaki domaći alkohol, zatvoriti, pustiti na suncu 3 tjedna, svaki dan protresti teglicu, procjediti i 1 veliku žlicu tinkture razrijediti u 1 dcl vode, mučkati u ustima kod afti 3 puta dnevno

Tekst je izvorno napisan 2014., za kolumnu 24SATA, Martina Bogdanić