Komorač ili koromač? Sirup protiv kašlja

Koromač by PixabayDa li se kaže koromač ili komorač? Zavisi u kojem dijelu Hrvatske živite. No „službeniji“ je naziv komorač iako po mom mišljenju niti ovaj drugi, koromač, nije kriv. Naravno sve dok se radi o biljci latinska imena Foeniculum vulgare. Ova dvogodišnja štitarka raste samoniklo diljem naše obale a na kontinentu će ju često biti potrebno ponovo zasijavati nakon zime.

Najčešće se u tradicionalnoj predaji o ljekovitom bilju upotrebljavaju njezine sjemenke koje su pune eteričnog ulja i izrazito aromatične. Od njih se kuha čaj protiv kašlja, čaj protiv probavnih tegoba i grčeva kod djece te se koristi kao oblog kod upale očiju. Najučestalija upotreba od navedenog je kod respiratornih tegoba, jer od koromača se „lakše diše“.

Meni se osobno ne sviđaju čajevi i pripravci od suhog sjemenja, nekako su mi „previše“ koromačasti i prejaki. Ja osobno koromač berem u vrijeme cvatnje te cvijet i stapke sušim za čaj. Od cvijeta i stapki radim i sirup čiji sam vam recept odlučila danas napisati.

Dakle 2 velike šake cvijeta koromača i 1 šaka sitno izrezanih stapki prelije se sa toplom vodom toliko da voda prelije svo bilje. Ovo se ostavi preko noći da se macerira. Ujutro se sve zajedno zagrije, makne sa vatre i na to doda 1 prstohvat lista kadulje. Pusti se da odstoji 5 sati na hladom mjestu, procijedi te izmjeri dobivena tekućina. Koliko smo tekućine dobili toliko dodamo kvalitetnog smeđeg šećera. Npr ako je bilo 2 dcl tekućine, na to dodamo 2 dcl šećera (i/ili meda). Nakon toga sve zajedno zagrijavamo na vrlo laganoj vatri, miješajući. Kada se sav šećer rastopi još toplo punimo u tamne staklene sirupice te ih još tople zatvaramo. Sirupice kupite u ljekarni u zapremnini od pola i jednog decilitra.
Na boćice nalijepite naljepnicu sa nazivom, sastavom i datumom punjenja. Vaš sirup je spreman, neka se grlobolja, jak kašalj i prehlada približe ako se usuđuju. Ovaj „bronhi“ sirup posebno je omiljen među djecom a niti odrasli mu ne mogu tako lako odoljeti.

Odrasli će uzeti za manje prehlade tri puta po 1 jušnu žlicu dnevno a kod jače prehlade svakih par sati. Djeca će ga koristiti po 1 malu žličicu tri puta dnevno a kod školske djece također mala žličica može svakih par sati.

Tekst je izvorno napisan za rubriku Povratak prirodi, Burza, autor Martina Bogdanić