Virusne bradavice na stopalima

Napisala: Martina Bogdanić, fitoterapeutkinja

Postoje razne vrste bradavica. Neke od njih su virusne i često se rasijavaju na pojedinim dijelovima tijela. Kada se rasijavaju po stopalima često su vrlo bolne i onemogućuju normalno hodanje pa se zna dogoditi da se zbog njih čak i šepa. Zbog stalnog pritiska tijela bradavice urastaju u kožu stopala i izgledaju kao male okrugle suhe i tvrde kožne tvorevine.

Danas se virusne bradavice stopala spaljuju kod dermatologa. Spaljivanje je većinom uspješno no ponekad se znaju ponoviti i muke po njima ponovo počinju.

U narodnoj tradiciji prirodnih načina liječenja vezano za ova problem postoje mnogobrojni recepti. Neki od njih se još i danas koriste.

Narodna tradicija prirodnog liječenja ljekovitim biljem kaže da je kod virusnih bradavica bitno zapaziti koja je bradavica bila prva, ona je „majka“ bradavica. Kada nju uništite, postoji vjerojatnost da će se sve druge povući. Kako to učiniti kod bradavica na stopalima?

Prvo je potrebno redovito prati stopala sa domaćim prirodnim sapunom. Dalje je potrebno svakodnevno mijenjati čarape od čistog pamuka te redovito raditi pilig stopala da bi koža bila meka. U meku kožu, a time i bradavicu, lakše će ući ljekovite tvari biljke koje ćete nanositi. Piling možete raditi grubom rukavicom od jutenih vlakana, kamenom za pete, morskom soli, grubo mljevenom palentom i sl. Kožu ćete održavati mekom redovitim točanjem nogu u lavoru tople vode sa dodatkom sode bikarbone i svakodnevnom večernjom masažom stopala kantarionovim uljem. Na ovaj način djelovati ćete protuvirusno, protubakterijski i protugljivično.

Nakon toga krenite na isprobavanje biljke koje bi vam mogla pomoći. Nešto što pomogne jednom čovjeku neće pomoći drugom. Dakle potrebno je isprobavati dok ne otkrijete sa kojom biljkom vaše tijelo rezonira. Zapamtite ovu biljku jer će vam najvjerojatnije ona ponovo pomoći kod sličnog problema. Svakodnevno višemjesečno tretirajte sa jednom biljkom da vidite da li djeluje.

Vrlo često pomoći će premazivanje bradavica mlijekom od smokve, ponekad će pomoći redovito premazivanje mlijekom od vršnog dijela stabljike maslačka. Nekad će pomoći redoviti oblozi od svježeg cvijeta nevena ili lista čuvarkuće kojeg ste preko noći privili flasterom.

Rosopas, Chelidonium Maius L.

Rosopas, Chelidonium maius L.

No najčešće ćete morati posegnuti za biljkom rosopas (Chelidonium maius). On raste u svakom parku, vrlo je čest korov u dvorištima i vrlo lako se uzgaja u tegli za cvijeće. Otkinete jedan listić i kričavo narančasti sok namažete na bradavicu par puta dnevno. Ukoliko baš nikako ne možete nabaviti svježu biljku koristite tinkturu od rosopasa koja je puno slabija ali ipak donekle djelotvorna.

Druga opcija je tinktura tuje (Thuja occidentalis)koja je otrovna, također ju koristite redovito.

A ako želite probati sa eteričnim uljima u 10 ml kantarionog ulja stavite 30 kapi eteričnog ulja čajevca, 30 kapi ravensare i 10 kapi eteričnog ulja klinčića. Dakle izbor je prvo rosopas pa tuja pa eterična ulja i virusne bradavice na stopalima će postati stvar prošlosti.

Članak je izvorno objavljen na portalu Ritelefax burze u kolumni “Povratak prirodi”