Zbog nezdravih prehrambenih navika s visokokaloričnom hranom punom zasićenih masnoća, jednostavnih ugljikohidrata, stresa i fizičke neaktivnosti sve više ljudi ima povišene razine šećera u krvi. Vrlo često povišen šećer kao disbalans dolazi nakon dugogodišnjeg uzimanja tableta protiv povišenog tlaka i kolesterola. I povišen tlak i kolesterol mogu se korigirati prehranom i promjenom životnog stila. No najčešće, ljudi su jednostavno prelijeni, prekomotni u za njih neprimjerenoj prehrani te potpuno neskloni preuzeti odgovornost za zdravlje u svoje ruke.
Dok su krvni tlak i kolesterol blago povišeni zaista možete vrlo aktivno i uspješno djelovati na njihovo balansiranje, odlučno se uhvatiti dijete, smanjiti na minimum unos soli, izbaciti namirnice životinjskog porijekla i svih masnoća i redovito se opuštati.
No puno je lakše ne poduzimati ništa i svu odgovornost prebaciti na liječnike i čekati kada će prepisati tablete. Nakon toga broj tableta će se samo povećavati zajedno s količinom hrane koja se uzima.
Tijelo u disbalansu je u stresu, ne bira na koji način će smanjiti taj stres i vrlo često poseže za slatkom hranom koja se gomila u vidu masnih naslaga. One opet opterećuju organizam u funkcioniranju koji traži dodatne jedinice energije za pokretanje ovako opterećene mašinerije, i tako u krug. Zapravo u spiralu koja vuče prema dole.
Vrlo je jednostavno. Ako vam je blago povišen šećer u krvi zaboravite na bilo kakve šećere i slatku hranu uključujući integralne pašte i integralni kruh, krumpir i masnoće. Uhvatite se čistog povrća (po mogućnosti zelenog lisnatog) i mesa bez masnoća, kuhajte na pari. Od žitarica koristite 2-3 žlice kuhane integralne pšenice, integralnog ječma, integralne zobi, prosa, heljde. Poanta je da se hranite samo onim ugljikohidratima koji se polako razgrađuju i imaju puno vlakana (kod žitarica se nalaze u ovojnicama). Jedite puno mahuna.
Jedite 5 obroka dnevno, doslovno svakih 2,5 sata po 1 šaku hrane, za to vam treba par minuta. Podijelite obroke u male posudice i nosite ih sa sobom, koristite po obroku po 1 malu žlicu hladno prešanog ulja (npr maslinovog) i ne zaboravite se svaki dan baviti nekom fizičkom aktivnosti bar 1 sat (vježbajte kod kuće). Ako je stres glavni okidač redovito pijte kamilicu, opuštajte se, meditirajte i pokušajte se što manje živcirati. Ulog je velik: vaše zdravlje, vaši organi, vaše tijelo ali i vaša psiha su u pitanju (povišen šećer u krvi stvara jaku nervozu).
Od biljaka koje se su se tradicionalno koristile za snižavanje šećera u krvi su list stabla dude(čaj), list borovnice (čaj), sjeme piskavice (čaj), sjeme jarog graha (prepečen, spržen pa kuhan kao kava), komušine graha (čaj) a u novije vrijeme i prah samljevene cimetove kore.
Borovnica (Vaccinium myrtillus) – većinom ovu biljku poznajemo po njenim ukusnim plavim plodovima koje rado jedemo kao bobičasto voće. List možemo koristiti za uspješno snižavanje šećera u krvi, no mora biti ubran prije cvatnje a najkasnije prije formiranja plodova. Tada sadrži dovoljnu količinu aktivne tvari neomirtilina. Od suhog lista radimo čaj tako da 1 veliku žlicu sitno izrezanog lista prelijemo s 1 šalicom kipuće vode. Pustimo da stoji 20 minuta, procijedimo i popijemo 3 ovako pripravljene šalice čaja dnevno. List borovnice zbog sadržaja tanina nekada se koristio i protiv proljeva. Da bismo izbjegli zatvor moramo prehranu temeljiti na što većoj količini povrća i voća.
Grah (Phaseolus vulgaris) je najobičniji domaći grah. Njegove komušine, lupine (duguljaste lisnate ovojnice, mahune, u kojima je zrno) se sakupljaju, suše i koriste za izradu čaja. 1 veliku žlicu komušina kuhamo 2 h u pola litre vode. Dnevno popijemo 3 šalice ovako pripravljenog čaja podijeljeno u pravilnim razmacima. Ovaj čaj je tradicionalno bio najčešće i vrlo učinkovito korišteno sredstvo za smanjenje povišenog šećera u krvi. Naravno komušine, lupine uzimamo samo od graha koji nije bio tretiran (mogu se koristiti sve domaće sorte graha). Idealno bi bilo da grah uzgajate sami, osim što ćete sa sigurnošću znati da nije bio tretiran relaksirat ćete se radom u vrtu ali i potrošiti dio energije (šećera) iz krvi.
Piskavica (Trigonella foenum-graecum) ima sitno žuto sjeme nepravilna oblika. Vrlo dobro smanjuje šećer. Čaj pripravljamo tako da se 1 vrhom puna čajna žlica samljevenog sjemenja pusti u šalici hladne vode preko noći (bar 5 h). Ujutro se zakipi, makne s vatre, poklopi i nakon 15 min procijedi. Piju se 3 ovako pripravljene šalice čaja dnevno.
Dud (Morus alba, Morus nigra) je danas pomalo zaboravljeno izuzetno zdravo voće. Iako se tradicionalno koristilo lišće bijele dude, može se koristiti i list crne dude. Bere se u vrijeme cvatnje. Od njega se također kuha čaj tako da se 1 velika žlica usitnjenog lista prelije s 1 šalicom kipuće vode, Poklopiti, pustiti 15 min, procijediti, popiti 3 ovako pripravljene šalice dnevno.
U zadnje vrijeme sve više ljudi uspješno snižava povišen šećer u krvi samljevenom korom cimeta (Cinnamomum verum). Da, to je onaj isti začin koji se često stavlja u kolače s jabukama. Kako je cimet popularan začin često se patvori, tj. pod njegovim imenom se prodaju njemu slične mješavine drugih biljaka. Za snižavanje šećera u krvi treba vam pravi cimet, koji nije tretiran (možda je najbolje da ga kupite u dućanima zdrave hrane).
On zaista može vrlo uspješno pomoći snižavanju šećera ali je vrlo intenzivan i količina koja se treba dnevno uzeti (u 3 navrata po 1 čajna žličica) može predstavljati problem. Iskustvo ljudi oko mene pokazalo je da ga je nekako najlakše uzeti u čašici jogurta. Dakle 3 puta dnevno po 1 čajnu žličicu umutiti u čašicu jogurta i pojesti.
Autorica: Martina Bogdanić, fitoaromaterapeutkinja Članak je u originalu objavljen u novinama 24SATA kao dio stalne kolumne “Priroda liječi”