Ljekovite proljetnice

U proljeće mnoge ljude muče problemi sa respiratornim sustavom. Vrlo često u pitanju su alergije, ljubičica makroza njih smo trebali ojačati imunitet i iščistiti jetru na vrijeme. Više o tome smo pisali u prošloj kolumni u prilogu Vrt 24sata. Ali ako su u pitanju prehlade i viroze možemo si lokalno pomoći različitim čajevima. Njima ćemo isčistiti respiratorni sustav, djelovati antibakterijski, razrijediti sluz i izbaciti ju van, smiriti upalu, kašalj i ponovo početi normalno disati.

Mnoge proljetnice su zapravo i ljekovite biljke. Sada je vrijeme njihova branja. Ljubičica, jaglac, podbijel, plučnjak i tratinčica su svima znane biljke koje itekako uspiješno možemo koristiti za tretiranje respiratornog sustava.

ljubičica maćuhicaU Hrvatskoj na divlje raste nevjerojatno velik broj ljubičica, čak 30 različitih vrsta. Najljekovitija od njih je Viola odorata koje je zajedno uz Violu canina i Violu arvensis jedna od najčešćih ljubičica kod nas. A sve ljubičice izgledaju dosta slično, zar ne? Viola odorata iliti mirisna ljubičica cvate prva, snažno miriše a svaki njen cvijet je na zasebnoj stapki koja ne sebi nema prirasle listiće. Stoljećima se upotrebljavala za različite tegobe uključujući disbalanse mokraćnog sustava, različita kožna oboljenja, čišćenje krvi ali na svim područjima na kojima je rasla uvijek se upotrebljavala i za tretiranje respiratornog sustava. Ona je mukolitik (razrjeđuje sluz), djeluje antibakterijski, blago smiruje općenito ali smiruje i nadražaj na kašalj. Zbog toga se podjednako koristila i kod produktivnog kašlja (za lakše iskašljavanje) ali i kod suhog kašlja. Ako se sjetimo da se koristila i za kožne probleme lako ćemo zaključiti zašto se tako uspješno koristila i kod upala grla, bronhitisa pa čak dugotrajnom primjenom i kod nekih lakših oblika asme. Ljubičica raste u mnogim zemljama, ljudi ju kao proljetnicu često prepoznaju te nije bilo neke velike potrebe za njenim istraživanjem jer se ona ne može „patentirati“ a neke druge (po kilaži ekonomičnije) biljke istisnule su ju iz upotrebe. Možda je baš sada došlo vrijeme da se pozabavite ovom vrijednom biljčicom i naberete ju za pripravke za tretiranje respiratornog sustava. Ona zaista ljubičica učinkovito djeluje! Obratite pozornost u receptima da se preljeva mala količina biljke i da je vrijeme prelijevanja ljubičice vodom samo 3 min. Zbog alkaloida violina čaj sa dugotrajnom maceracijom može izazvati povraćanje (to se često koristilo u slučajevima otrovanja hranom).

Čaj protiv bronhitisa: 2 velike žlice suhih cvijetova i 1 velika žlica suhih listova ljubičice prelijte sa 1 litrom kipuće vode, puste se stajati 3 min, procijedi, zasladi medom i pije na gutljaje tijekom dana.
Sirup: 1 punu šalicu svježe ubranih cvjetića ljubičice prelijemo sa 1 šalicom kipuće vode, pustimo da odstoji 24 sata, procijedimo, dobivenu tekućinu zagrijemo i prelijemo novu šalicu punu svježih cvjetova. Odmah procijedimo i dodamo istu količinu meda koliko smo dobili tekućine. Dobro izmiješamo i spremimo u tamne bočice. Sirup se koristi kod kašlja djece i odraslih, kod djece 1 mala žličica svaka 4 sata.

jaglac jagorčevinaU Hrvatskoj raste 18 različitih vrsta jaglaca od koji su neke i zaštićene vrste. Iako se i Primula vulgaris i Primula elatior koriste za tretiranje respiratornog sustava, najčešće ćemo ipak koristiti Primula veris iliti jagorčevinu. Ova predivna proljetnica svakako zaslužuje da ju posadite u vrtu i tako si osigurate biljni materijal za svoj ljekoviti čaj. Ona je ekspektorans, djeluje protubakterijski i blago sedatiativno. Njegov čaj ćemo piti kod obije vrste kašlja, razrijediti će sluz i olakšati tijelu da ju izbaci van. Sjetiti ćemo ga se i kod svih oblika prenadraženost, kod nervoza, nesanica, kašlja na psihičkoj bazi i običnog suhog, dosadnog kašlja koji nam ne da disati. U jednakim dijelovima pomješmo suhi cvijet jaglaca i sjemenki koromača, uzmemo 1 veliku žlicu mješavine i prelijemo ju sa 3 dcl kipuće vode. Poklopimo, pustimo da stoji 30 min, procjedimo, zasladimo modeom i pijemo na gutljaje. Ovaj čaj će biti prava blagodat kod kroničnog kašlja i bronhitisa.


podbijel cvijetO podbijelu (Tussilago farfara) smo detaljnije pisali u jednom od prošlih brojeva ove kolumne. Ovaj fantastičan respiratorni borac upravo cvate. Potražite ga pored rijeka i potoka jer voli vlagu a vi trebate za čajne mješavine upravo kombinaciju njegova cvijeta i lista. Berite cvjetiće još u pupu i posebno ih detaljno i dugo sušite. Podbijel će vam pomoći kod kašlja kombiniranog sa snažnom upalom grla i nosa. On olakšava kašljanje, razrijeđuje sluz, njeguje sluznicu, djeluje protubakterijski, i jako je dobar izbor kod jako produktivnog i teškog kašlja. OLYMPUS DIGITAL CAMERAPomješajte u jednakim dijelovima cvijet i list, 1 žlicu ove mješavine prelijte sa 1 šalicom kipuće vode, poklopite, pustite stajati 30 min, procjedite, dodajte med i pijte na gutljaje. Sirup protiv kašlja radimo po receptu koji smo dali u predprošlom broju.

 

Plućnjak ( Pulmonaria officinalis) obiluje silicijevim mineralima koji jačaju plućnjak imunitet respiratornih organa. Tisućljećima se koristi za različite tretmane disbalansa pluća po čemu je i dobio ime. No plućnjak djeluje i na jake prehlade praćene jakim sluzenjem iz nosa. Beremo ga sada, u vrijeme cvatnje, kompletnu cvjetnu stapku sa listićima na njoj. Ova biljka je puna soka i potrebno ju je brzo i učinkovito osušiti jer u protivnom gubi boju i tamni plučnjak, plućnjak a onda više nije za upotrebu. Kod jake hunjavice sa kašljem uzmite osušene cvjetove ove prelijepe proljetnice i prelijte 1 jušnu žlicu biljke sa 1 šalicom kipuće vode, poklopite, nakon 20 min procijedite, zasladite medom i popijte na gutljaje.

 

Tratinčica (Bellis parennis) uz jednogodišnju i šumsku tratinčicu najčešća je tratinčica na našim prostorima. To je ona obična mala tratinčica koja je čest gost naših travnjaka. Njome su se pročišćavali bubrezi, čistila krv, ubrzavao tratinčica metabolizam, ali i čistila pretjerana sluz koja se stvarala u tijelu. U respiratornom smislu tratinčica se redovito koristila za tretiranje različitih vrsta prehlada, pojačavanje iskašljavanja, tretiranje bronhitisa i dizanje imuniteta. Uberite njezine cvjetiće i pokoji listić, osušite ih i spravite si prvu poslasticu od čaja. U jednakim omjerima pomiješajte suhi cvijet tratinčice i cvijet bazge i po prethodno navedenom receptu spravite si čaj koji će vas isčupati iz prehlade.

Proljetnice su divne, svi ih poznajemo, rastu nam uokolo dvorišta, u šumarcima u prirodi. Uzgojite ih u vrtu, prošećite se prirodom, naberite ih i koristite ove tradicionalne hrvatske biljke koje su zaista učinkovite za respiratorne tegobe.

proljetna košara

Autorica: Martina Bogdanić, fitoaromaterapeut

Članak je izvorno objavljen u prilogu VRT novina 24SATA kao dio stalne kolumne pod nazivom “Priroda liječi” 

LJEKOVITE PROLJETNICE.PDF