Dimljača – pomoć kod teško probavljive ili pretjerane količine hrane

Polako prolaze blagdani, vrijeme obilja ( i preobilja hrane). Kada pretjeramo i potrebna nam je pomoć da nam dimljačatijelo može probaviti sve što unesemo u sebe pomoći će nam biljka dimljača (Fumaria officinalis).

Dimljača raste kao korovna jednogodišnja biljka na hranjivom tlu najčešće po vrtovima. Koristi se cijeli nadzemni dio biljke, bere u vrijeme cvatnje (od svibnja do rujna). Ako ju slučajno niste ovo ljeto nabrali u svom biovrtu potražite ju po biljnim ljekarnama, a za drugu godinu nabavite vrt! Dogovorite se sa starijim susjedom koji više ne može sam obrađivati da vam ustupi komad svog vrta a vi mu dajte dio povrća kojeg ćete uzgojiti.

Dimljaču koristimo kod zatvora, poboljšanja optoka žuči, čišćenja krvi i kožnih problema. Ona djeluje laksativno ( pojačava pražnjenje crijeva), diuretički (poboljšava pražnjenje mjehura), koleretično ( potiče jetru na stvaranje žuči). Upravo ovo posljednje djelovanje nam je važno za vrijeme blagdana jer će nam poticanje stvaranja žuči pomoći da tijelo uspije razgraditi povećanu količinu masnoća koju ćemo unijeti tokom blagdana. Dimljača djeluje i opuštajuće na žučne kanale te čisti žučnu vrećicu, ovo će nam biti korisno kod čišćenja jetre.

dimljača Nekada se koristila za tretiranje osipa kod male djece (dermalno sok) ali je danas takva upotreba napuštena zbog sadržaja alkaloida. Osobe koje imaju visok tlak trebaju sa dimljačom biti na oprezu.
Kako ju koristiti? Dvije velike žlice suhe biljke prelijemo sa litrom kipuće vode, poklopimo, pustimo da stoji 15 min, procijedimo i popijemo tokom dana raspodijeljeno na jednake doze prije jela. Nabavite dimljaču i ne zaboravite biti umjereni sa teško probavljivom hranom!

Napisala: Martina Bogdanić, 

Fumaria officinalis

dimljača, Fumaria officinalis