Može li se prirodnom kozmetikom spriječiti starenje kože?

Priroda u svom najčišćem obliku, osmijeh na licu dok sjedimo na livadi u travi – tko tu misli na  bore? Dobro društvo i obilje smijeha – tko se tu boji da će mu se pojačati bore smijalice?

Autorica:  Martina Bogdanić, fitoaromaterapeut

Primamljiv naslov, zar ne? Kladim se da je 99% osoba koje ovo čitaju ženskog roda. A odgovor je: da, prirodnom kozmetikom zaista, ali zaista se može usporiti starenje kože. Može ju se pomladiti za par godina. Ali, opet, nije sve u tome. Nešto je ipak i u našem stavu prema životu. Starenje je prirodan proces u kojem se naše tijelo mijenja. Dakle, i starenje kože i nastajanje bora trebamo prihvatiti kao normalnu pojavu u životu. Taj proces ne bi smio imati toliko negativne konotacije, koliko nas u to farmaceutska i kozmetička industrija pokušavaju uvjeriti.

Istina je da kozmetička industrija starenje sve češće prikazuje kao bolest. Naravno, osjetljivi smo na bolest. U našoj podsvijesti bolest je nešto što se mora pokušati sanirati, izliječiti, moramo reagirati na bolest. Zar ne? I onda nam serviraju razne sintetičke pripravke za tretiranje te “bolesti”.   Koža oštećena farmaceutskim preparatima, slaba jetra, hrana puna konzervansa i aditiva siguran su recept za bore i kožne alergije.
Sve se češće od prirodne kozmetike traži da ona sadrži razne razvikane kiseline i trenutne farmaceutske hitove.  Čemu to? Time se odmičemo od biti prirodne kozmetike, a to je priroda. Priroda u svom najčišćem obliku, osmijeh na licu dok sjedimo na livadi u travi – tko tu misli na  bore? Dobro društvo i obilje smijeha – tko se tu boji da će mu se pojačati bore smijalice? Uživanje na Suncu koje je našem tijelu hrana, prijatelj i dio njega – tko se tu brine da će mu Sunce pogoršati bore?

Zaboravljamo osnovu prirodne kozmetike, a to je: a) starenje nije bolest nego najprirodniji dio jedne cjeline koja se zove život i b) psihička stabilnost, sreća i mir kroz osmijeh brišu sve bore s lica.

Podsjetimo se da je veza između alergijskih reakcija, promjena boje, akni, ekcema i psihičkih napetosti vrlo česta. Glavni preduvjet zdrave kože i cijelog organizma leži u našoj psihi i prihvaćanju prirodnih procesa koji se ne mogu i ne daju korigirati agresivnim intervencijama.

Starenje je samo jedan stupanj u razvojnom procesu kože. I točka.

Pokušajte se toga sjetiti kad sljedeći put budete sjedili na vrhu planine na koju ste doplaninarili dok je vjetar nosio miris borove šume, orao letio negdje visoko iznad glave, a sunce vam je grijalo kožu lica. Nećete se sjetiti, jer ćete jednostavno uživati i to je to. Eto recepta: uživanje u životu sprečava starenje!