Taj čudesan češnjak; recepti korak po korak

SIRUP OD ČEŠNJAKA; za dišne organe: prehlada, promuklost, iskašljavanje, upala grla

8 češnja češnjaka
1,5 dcl vode
4 žlice meda

Češnjak zgnječiti u mužaru, staviti u posudu u kojoj ćemo ga preliti s 1,5 dcl vode, zakuhati i kuhati 5 min, maknuti s vatre, dodati med, poklopiti, pustit da odstoji 2 sata. Uzimati dobiveni sirup svaka 2 sata po 1 čajnu žličicu prije jela.

MED OD ČEŠNJAKA – GRIPA, PREHLADA, JAČANJE IMUNITETA

7-10 češnjeva češnjaka zgnječiti u mužaru, pomiješati s 10 žlica meda, zagrijati da se med rastopi, pustiti da stoji preko noći, sutradan sve zajedno opet zagrijati i procijediti, tako dobiven med za imunitet uzimati tijekom dana, svaka 2-3 sata po 1 čajnu žlicu tako da ga otopite u ustima

ULJE OD ČEŠNJAKA, UPALA UHA

1 češanj češnjaka zgnječiti u mužaru i preliti s 1 velikom žlicom ugrijanog kantarionovog ulja, pustiti da stoji 2 sata, procijediti, po 2 kapi češnjakovog ulja kapati par puta dnevno u uho. (ovaj recept pomaže kod upala uha ali i gljivičnih oboljenja kože – masaža: gljivice, seboreja vlasišta)

OCAT OD ČEŠNJAKA, GLJIVIČNA OBOLJENJA KOŽE

3 naribane glavice domaćeg češnjaka preliti s pola litre jabučnog octa, pustiti da stoji 7 dana, procijediti, razrijeđenim octom tretirati kožna gljivična oboljenja 2 puta dnevno ( npr. atletsko stopalo)

Tibetanski recept ( koristiti jedanput u 5 godina) za odvapnjenje krvnih žila, regeneraciju cijelog organizma

350 grama češnjaka zgnječiti u mužaru, na to naliti tri decilitra jakog domaćeg alkohola, čvrsto zatvoriti posudu i čuvati 10 dana na prohladnom mjestu. Procijediti i za 2 dana početi koristiti tinkturu češnjaka s pola decilitra domaćeg mlijeka sobne temperature – prema sljedećoj shemi:

Nastaviti uzimanje – tri puta dnevno po 25 kapi – sve dok se ne potroši cijela količina.

Tekst je izvorno napisan 2012. za tiskovinu 24 sata

Napisala: Martina Bogdanić