Pitanje-odgovor: suhe oči

Autorica:  Martina Bogdanić, fitoaromaterapeut

* članak pisan u struji svijesti* 

Molila bi pomoć-savjet ili lijek ,kod suhih očiju-bez suza..

Pozdravi,

nisam taj problem više istraživala ili se njima bavila, ili čak razmišljala o njemu uopće ali pokušati ću vam odgovoriti onako kako mi teče tok misli….

Oko jje organ i kao svaki drugi organ, ako disbalans ( u ovom slučaju suhoća) nije od rođenja možemo predpostaviti da je nastao kao posljedica degenerativnih promjena tokom života.

Korištenje kapi za oči je direktni put u propast tog organa! Jer se “invalidnost” organa još više potiče…

Ako se disbalans hoće riješiti treba promisliti o tri faktora ( po meni…) a to su vanjski, unutrašnji i psihološki ( a u nekom drugom konteksu i na razini duše).
Svaki dsibalans je slika spojena od puzli …kao mozaik i djelovanjem samo na jedan od faktora dobiti ćemo samo privremeno riješenje.

Vanjski uzročnici po nekoj mojoj logici definitivno mogu biti dim cigareta ( prestati pušiti ako se puši i kloniti se zadimljenih prostora), ako se radi posao koji proizvodi puno sitnih čestica nositi zaštitne naočale ( kiparenje, brušenje nečega i sl) a pogotovo nositi zaštitne naočale ako se radi sa bilo kakvim kemikalijama ( za čišćenje kuće …, na poslu i sl) ali ako je oko extra osjetljlivo i prilikom kuhanja i peglanja jer para radi mini atakt na već disfunkcionalni i taj monitor….odmakunti se propisno od njeg i na neki način se prsjećati da se trepće, jer ako se ne tepće-oko se suši.
Suhi zrak, klima…na radijatore staviti zdjeu za isparavanjem tekućine ( bez eteričnih ulja njihove molekule za oko u disbalansu mogu biti iritirajuće…)
Vanjskh uzročnika može biti još ali to su neki najlogičniji i najjednostavniji za promjenu…
Prejaka svijetlost ili preslaba ( kod čitanja…..ili neadekvane naočale isto mogu učiniti jedan komadić mozaika..
Ako je vanjski uzročnik alergija ( vanjski alergeni vezani su isključivo za određeni dio godine pa ćete po tome znati) treba raditi na podizanju imuniteta cijelog tijela sa naglaskom na organ koji je najslabiji i najviše se očituje disbalans…

Unutrašnji ( fizički ) uzroci mogu biti svakojaki, jedan od najčešćih su degeneratvne promjene usljed primjene ljekova za tlak, srce ( općenito beta blokatori), šečer, antidepresivi i sve druge moguće tablete koje djeluju an način prekopčanja receptora u glavi, koje djeluju na kvalitetu krvnih žila i koje djeluju na hormone ( kkontracepcijske, hormonalna nadomjesna terapija i sl). Ali mogu biti i posljedica SVIH ljekova…
Unuzrašnji uzroci naravno mogu biti i “nasljedna predispozicija” slabog organa potaknuta nedovoljnom brigom za taj organ pa nam tako u slučaju oka to zanči loša prehrana sanedovoljno vitamina i što je još bitnije minerala!! Ja osobno stavljam naglasak na cink ( koji je jako bitan i kod pamćenja, kvalitete kože ali posebno i kvalitete kose), bez dovoljno cinka nema zdravlja oka! Osim cinka magnazij, kalcij i B skupina ( i još neke druge, npr vit C) su jako bitni….
Općenito mislm da minerala svi kroz hranu uzimamo premalo ( jer nam je hrana uništena, zračena, zatrovana pa ima i smanjene kollič minerala u sebi) a i pod stalnim stersom ( kakva jest danas ( pogotovo informativni stres – izbaciti TV!!!) toijelo troši mnogustruko više minerala nego je to enka “izmjerena” “normalna” potreba… Vitamine ćemo već enkako nadomjestiti ali minerale teže.
Što se tiče nadomjesnih minerala i vitamina tu sam mišljenja da ih treba uzmati ISKLJUČIVO kada je prijeka potreba za njima i to u ODREĐENOM vremenskom periodu. Konstatno uzimanje nadomjestaka prehrani (m i v) radi od tijela invalida koji ih više ne zna uzeti ih hrane i/ili sam proizvesti. Firme od kojih ću recimo ja osobno kupiti bi bile Twin lab ili Solgar, ostalo njet!

Ako čovjek želi prirodnim ( ispravnim) putem riješavati nastalu tegobu treba uvesti konstavtno ispijanje čajeva ( zbog različitih antioksidansa koji su jako bitni za oči, bioflavonoida i dr ljekovitih tvari) na taj način osim ciljanja na oči djelovati će na imunitet cijeloga tijela a to je isto jako bitno…
Ako je šečer visok treba ga prehranom i čajevima smnajivati ( visok šečer uništava završetke krvih žila a to nam je za oči jako bitno a pogotovo za prijenos hranjivih tavri do oka).

Čajevi koje bih ovdje sada izdvojila bi bili
– čaj od ploda borovnice ( Vaccinium myrtilus L.) koji obiluje posebno kvalitetnim antocijanidima ( koje su još u 2 sv ratu Japanski piloti upotrebljavali za bolji vid – mjerica borovnica dnevno)…. Plod borovnice posebno djeluje na kvalitetu cijelog oka ali ako nema nje… ( ljeti u berbu pa u sušenje ili zamrznuti) onda se možemo priromoći sa bilo kojim bobičastim voćem plave boje ( kupine, aronija..)
– čaj od lupina ( kore ) kapule zbog mnogish stvari ali prvenstveno rutina i kvarcetina …ALI MORA biti eko kapula!! Inače unosite masu otvora i pesticida u sebe… Dakle redovitim pijenjem ciljate ravno na imunitet oka.

Što se tiče nekih prirodnih kapi za oči one bi se mogle napraviti od hidrolata i biljnih iscrpnina, ali bez promjene kemije u tijelu i podizanja imunitet cijelog tijela+ oko…:(
Vi si sami možete stavlajti REDOVITO i DUGOROČNO svaki dan unutro i navečer obloge od hladnog macerata korjena bijelog sljeza. Njegova ljekovita sluz koja vrlo dobro regenerira sluznicu proći će kroz zatvorene kapke (15-20 min) i postupno regenerirati bar sluznicu oka ( iako ne i pitanje stavarnja i/ili protoka suza kroz suzne kanaliće).
Osim toga ( svi znaju) da je mrkva ( isve narančasto voće i povrće) jako ljekovito za oči, bar 1 mrkva dnevno na jelovnik!možete ju peći u pećnici na slano, na slatko kao desert, možete ju khati, sirovu umijesto grickalica… ima puno načina…

Kako se suze sastoje od vode, masti i sluzi ja bih pojačala mast!
Uvođenje dodatnog hladnoprešanog ulja u prehranu ( npr suncokretovo hladnoprešano iz DM-a vam je kvalitetno a povoljno) neće ni u koje m slučaju odmoći ali može mongostruko pomočći. Prvo će konstatnom upotrebom djelovati na kvalitetu probave, na smanjenje kolesterola ali i djelovati će na ravnotežu hormona – a to nam automatski znači i smnajnje stresa koji je veliki “potrošač” antioksidansa i minerala u tijelu.

Kvaliteta i redovitost probave su jako bitni za zdravlje očiju jer akoe je ta funkcija loša direktno se opterečuju bubrezi i jetra.
Sa aspekta bubrega otežanje nastupa zbog toga jer kod neredovite probave dolazi do ponovnog povlačenja tekućine iz debelog crijeva u sustav filtriranja ( prvi je tu na udaru bubreg) koji odvaja “vodu# od toskina i ostalih štetnih tvari koje ne smiju završiti u tijelu ponovo ( ili će ako završe jako otežati, zagaditi cijelotijelo.Druga stvar je da se slabljenjem ( i otežavanjem) funkcije bubrega remeti mehanička ravnoteža tlaka u tijelu pa iako na prvi pogled krvni tlak nema neke diirektne povezanost sa očim tlakom ( koji može biti uzrokom disfunkcionalnosti organa oak i stiskanjem suznog kanala) puno starih tradicionalnih medicinskih nauka govori i o toj povezanosti…

Jetra u sprezi sa neredovitom probavom ima dva aspekta. Pri je da ta povičena i inicijalno filtrirana tekućina kroz bubreg većinu svojih odpadnih,”opsanih” nepoznatih ili upitnih tvari šalje jetr na pregled i analizu… Pa jadna jetra bude itekako otežana od mini-deponija otrova koji joj dolaze na “carinu”…
Drugi ( puno bitniji ) aspek je da je jetra parni organ kože i očiju! Za deteox jetre kod kožnih oboljenja, psorijaze i sl svi zanmo ali zaboravljamo da je istom puninom jetra i parni organ očiju! Dakle šta se na jetri taloži i u kojim nedaćama se ona nađe vrlo vjerojatno će zadesiti oči!Kod svih tegoba sa vidom i očima treba odmah ići na detox jetre ( prehranom , čajevima ali i nekim “konktretnijim” detox programom jetre – npr gorka sol-zaper i sl).
Jetru “truje”/otežava/uništavaju SVI ljekovi- SVE što je u piluli- od klasičnih ljekova, hormona-kontracepcija pa do nadomjestaka prehrani – min i vit ( tu znam da ne dijelim mišljenje sa cjelokupno nutricionističko-farmaceutskom javnosti ali nije me briga…), neadekvatna ali u principu “domaća” prehrana- više ne radimo na polju 8-10 h dn ( pogotovo ako je kombinirana sa lošim stavovima i mislima), “naljedni” faktori salbe jetre, alkohol, droge, i pogotovo ( izdvojiti ću to) smeće, plastika i otrovi iz hrane ( dakle KONZERVASI, umjetne boje i mirisi, razni aditivi, pojačivači okusa, umjetna sladila, HORMONI, ANTIBIOTICI, PESTICIDI iz mesnih i biljnih prerađevina i sl)… Iako se jetra može regenerirai ako smo ju dugo godina trpali sa smećem njena moć samoregeneracije je vrlo usporena…A sve što je na neki način upakirano u konzervu ili tetrapak je paket pesticida i konzervansa… Svo meso na “slobodnom” tržištu nam je energetski trulo ( osim činjenice da je zatrovano antibioticima i hormonima najčešće je i staro više od 6 mj), povrće na “slobodom” tržištu namj je puno konzervasa i pesticida čak i ako je “zaleđeno”….

Sa jednog drugog aspekta jaka i zdrava jetra je jak i zdrav ego. Zdrav ego nam je poteban da bismo mogli normalno ( i u miru) živjeti bez da nam je sve oko nas neki oblik opsanosti ( pa kao mali psić lajemo na sve oko sebe od straha)…inače strah jest odsustvo ljubavi tj nemoć u imanju nekog uporušta unutar sebe… Mjesto osbne pokretačke snage kroz koju transformiramo strah je bubreg ( onaj isti koji nam je možda otežan ljekovima… jer SVE što kemijski uništava jetru uništava kemijski i bubrege)…Zdrav bubreg pretače svoju akumuliranu energiju na jetru koja onda ima snage za razvoj već spomenutog zdravog ega…
Sama jetra postavlja psihosomatski postavlja ključno pitanje- tko sam ja?To je pitanje identiteta! A jetra kao organ nam daje odgovor kroz ono šta jest i s čim korespondira…
Dakle – ja jesam hrpe smeća koje unosim prehranom i ljekovima – i to me čini bijesnim, ljutim ( “ideš mi na jetru”) jer time direktno sebi štetim, a štetim jer se ne volim, jer se kažnjavam….
Ali ja jesam ono što doživljavam izvana ( moje život unutar mene je preslika života oko mene).. ne znam li se riješiti smeća unutar mene i “””””ljudi loših karakteristika, misli i stavova”””””” uokolo sebe?
Pa koža ( taj nejveći organ kojm smo u kontaktu sa drugim živim bićima oko nas) razvija alergije ( na neke ljude oko nas, neke situacije oko nas… “svrbilo je tako da sam htio iskočiti iz svoje kože” … jer mi je situacija nepodnošljiva… a ne mijenjam ju- pa sam ljut na sebe…. a ne mjenjam ju iz straha!). Pa oči koji su isto parni organ jetre otkazuju svoju funkciju ( šta to zapravo ne želimo vidjeti oko sebe?…ima li ljudi kojima na račun nekih starih konta, dugogodišnjih poznanstava i zavjeta toleriramo stvari zbog kojih nam se “mrači pred očima”, zbog čijih ponašanja akumuliramo bijes unutar sebe… a bijes i mržnja stanuju u jetri i žuči… “pogled pun mržnje”.
Imamo i liice sa osmjehom koje licemjerno skriva svoju netrplejivost ali kao zmija ujeda ( takve kukavice nikada si neće dozvoliti otvoriti srce ljubavi i cijeli život će provesti sa osobom koju nikada nisu voljeli ali im je tako bilo jednostavnije- nisu voljeli niti sebe niti svog partnera, nisu se usudili upoznati niti sebe – niti svog partnera…. redovito ih snalaze komplikacije jetre i žuči)- nažalost ima i mlađih ljudi takvih i puno ih nosi naočale ( oči-jetra)…
Jetru često zloupotrebljavamo i da si lažemo – jetra stvar lažnu vrijednost korz lažne definicije- skrivanje iza akademske titule ( a čovjek “šupalj”, hladan, ciničan , sarkastičan), skrivanje iza veza i poznanstava- podilaženje i suludi kompromisi na račun duše samo da bi se pošto-poto pripadalo nekoj skupini: navijački nogometni klub, društvo srednje škole, “cure” sa platesa, krug djece roditelja određenog zanimanja), sukpa garderoba i auti kao oznaka statusnog simbola…
Ključno pitanje je što je to doista vrijedno u nama…

Jetru često zloupotrebljavamo i da si lažemo drugačije- iscrpljen bubreg zbog neimanja hrabrosti za vlastite snove ( ili rađenja posla koji nam se zapravo pa baš i ne sviđa…) kaže “umoran sam od života, možda sam ipak pogriješio” a jetra ( ego) da bi nas “održala” na životu…stvara lažne definicije i uvjerava nas ma kako je to zapravo sve super… Cijeli svijet misli kako je naše zanimanje super ( npr svečenik, ili liječnik, pijanist, prof.ronioc) ali nama je već pomalo dosta toga…štufali smo se onih negativnih strana tog posla i sve više nam je odlazak na posao sa osmjehom na licu uz grč u želucu postao napor…Ljuti smo na ono unutar sebe pa izjednačavamo ljutnju sa onom uokolo sebe – što nam oči vide i koža dodiruje pa se udaljavamo od naših partnera, istresamo se na njih i riješavamo ih se, rješavamo se odnosa/brakova aktivno (raskidom) ili pasivno ( kukavički) natjeravajući tu drugu stranu da ona ode i trpi do trpiti može… distanciranost ( skamenjana žuč), frustraciju-ljutnju ( goruća jetra), neimanje zanimanja/biva za tu osobu kao za ljudsko biće ( invalidno srce), iskorištavanje spolnog nagona kao načina rješavanja akumuliranih frustracija ( svakodnevno traženje spolnog odosa i kada nam je jasno da to našem partneru nije baš uvijek iskonska potreba)…
Treba mijenjatii oko oke sebe ( pošteno i bez prebacivanja) ALI i ono unutar sebe, oprostiti si i isčistiti se od vlastita smeća…Detoks i oboljšanje bilo koje unkcije tijela počinje sa detoksom jetre… dopustimo si da se upoznamo ( da upoznamo sami sebe) i damo si hrabrosti za ostavrenje onoga što se NAMA zaprav sviđa ( a ne kao odraz očekivanja okoline)… frustriran lječnik koji se štufao svoje profesije puno više dobra ( za sebe ali i svu okolinu) učiniti će ako postane poljoprivrednik ili ribar… Imati će drugačiju vjeru i samopuzdanje u sebe, imati će toplinu i ljubav za sebe ( a time će se napokon otvoiti i nekome pored sebe)…

Najveća snaga je dopustiti si biti ranjiv! To je pitanje i bubrega i jetre…

Hm, ja sam mrvicu skrenula…

Beck to fiziks….
Dakle, vidjeti da li su ljekovi u pitanju da li je nedostatak kemije ( minera, hormoni) i djelovati u tom smijeru…
Uvesti promjene u prehrani , u korištenju čajeva i/ili pravilnijem ritmu spavanja( bubreg) i onoga na štto supotrebljava oči monitor/šuma, televizija/vrt…